Ταλάτ: Να μην αφήσουμε το φανατισμό να μας νικήσει

Ο τέως Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης όπου ήταν κύριος ομιλητής και η οποία σημαδεύτηκε με επεισόδια από μέλη του ΕΛΑΜ, δήλωσε ότι τα όσα σημειώθηκαν απόψε στο “Πάνος Σολομωνίδης” είναι ενάντια στις προσπάθειες για δημιουργία μιας ειρηνικής κουλτούρας και για μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Στόχος μας είναι να απομονώσουμε τέτοιες εξτρεμιστικές δραστηριότητες, ώστε να έχουμε μια βιώσιμη ειρήνη στο νησί και μια επανενωμένη Κύπρο, είπε ο κ. Ταλάτ, προσθέτοντας ότι ο φανατισμός υπάρχει σε όλα τα επίπεδα και πρέπει να αντιμετωπιστεί.

“Πρέπει να το επιτύχουμε αυτό, γιατί σε αντίθετη περίπτωση, εάν χάσουμε και μας νικήσουν, τότε η λύση (του Κυπριακού) θα είναι ένας ανέφικτος στόχος”, συμπλήρωσε.

Τα επεισόδια καταδίκασε με τη σειρά του και ο Δήμαρχος Λεμεσού, Ανδρέας Χρίστου, ο οποίος έστειλε το μήνυμα πως δεν πρόκειται να περάσει η προσπάθεια κάποιων να επιβάλουν με τη βία και τον προπηλακισμό τη δική τους άποψη, “γιατί αν αφεθεί να περάσει, η τραγωδία που μπορεί να ξαναζήσει αυτός ο λαός είναι προ των πυλών”.

Ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι πέραν από τις ζημιές που καταγράφηκαν στις εισόδους του πολιτιστικού κέντρου, χθες βράδυ άγνωστοι είχαν βάψει με σπρέι τους τοίχους του κτιρίου, γράφοντας υβριστικά συνθήματα.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν λίγο μετά τις 19:00, όταν εκατό περίπου μέλη του ΕΛΑΜ εισήλθαν δια της βίας στον προθάλαμο του κτιρίου, παραβιάζοντας τις γυάλινες εισόδους, ενώ για την απομάκρυνσή τους χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας. Ένας Τ/κ δημοσιογράφος τραυματίστηκε ελαφρά όταν δέχθηκε επίθεση, στην προσπάθειά του να φωτογραφίσει τα μέλη του ΕΛΑΜ.

Οι διαμαρτυρόμενοι παρέμειναν έξω από το κτίριο, φωνάζοντας υβριστικά στην πλειοψηφία τους συνθήματα ενώ τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο. Σε κάποια στιγμή μερίδα νεαρών κατάφερε να σπάσει πλαϊνή έξοδο κινδύνου και να ρίξει εντός της αίθουσας αναμμένο πυρσό, ο οποίος σύμφωνα με το Δήμαρχο Λεμεσού, έπεσε κοντά στον Αμερικανό πρέσβη που παρακολουθούσε την εκδήλωση. Οι νεαροί απομακρύνθηκαν από τους παρευρισκομένους, ενώ η πλειοψηφία των μελών του ΕΛΑΜ αποχώρησε. Από μικροσυμπλοκή με αστυνομικούς συνελήφθηκαν δύο άνδρες και μια γυναίκα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε κανονικά και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ καθώς και οι Τ/κ που τον συνόδευαν αναχώρησαν γύρω στις 21:30 με λεωφορείο, υπό τη συνοδεία ισχυρής δύναμης της ΜΜΑΔ, που έφτασε από τη Λευκωσία.