Τέταρτο κόμμα η ακροδεξιά στις ευρωεκλογές της Ολλανδίας

Την τέταρτη θέση στις ευρωεκλογές της Ολλανδίας κατέλαβε το αντιευρωπαϊκό ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) του Γκέερτ Βίλντερς έπειτα από τη νίκη των τριών φιλοευρωπαϊκών κομμάτων σύμφωνα με τα exit poll της Ipsos που επικαλείται το Reuters.

Την πρώτη θέση κατέλαβε το κεντροδεξιό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατιών (CDA) με ποσοστό 15,4%, ακολουθεί το κόμμα των κεντρώων ευρωπαϊστών Democrats 66 (D66) με 15,3% και την τρίτη θέση κατέλαβε το φιλελεύθερο Λαϊκό Κόμμα Ελευθερίας και Δημοκρατίας (VVD) του πρωθυπουργού Mark Rutte, με 12,3% και ακολουθεί το κόμμα του Βίλντερς με 12,2%.

Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις για το αντι-ισλαμικό και αντιευρωπαϊκό Κόμμα Ελευθερίας ήταν ότι θα συγκέντρωνε ένα ποσοστό της τάξεως του 23%. Εκτίμηση η οποία τελικά αποδείχθηκε εσφαλμένη.

Την Πέμπτη μαζί με τους Ολλανδούς ψήφισαν και οι Βρετανοί. Όμως η Βρετανία θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα αργά την Κυριακή, όταν η ψηφοφορία θα έχει ολοκληρωθεί σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε..

Τα επίσημα αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης και της κατανομής των εδρών στο Ευρωκοινοβούλιο, θα ανακοινωθούν περίπου στις 12 τα μεσάνυχτα της Κυριακής (ώρα Ελλάδος).