Τέσσερις ρυθμίσεις για όσους έχουν κόκκινα στεγαστικά δάνεια

Τέσσερις μακροχρόνιες ρυθμίσεις για κόκκινα στεγαστικά δάνεια ετοιμάζονται να εφαρμόσουν οι τράπεζες στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπουν πώληση του ακινήτου για την αποπληρωμή της οφειλής, μετατροπή του επιτοκίου σε σταθερό, με ταυτόχρονη επιμήκυνση του δανείου, «πάγωμα» μέρους του δανείου και εκπτώσεις ή περισσότερες δόσεις αποπληρωμής. Η εφαρμογή των ρυθμίσεων αυτών κρίνεται επιβεβλημένη από τις τράπεζες, καθώς σχεδόν ένα στα δύο στεγαστικά δάνεια είναι «κόκκινα».

Ειδικότερα, τα πιστωτικά ιδρύματα αναμένεται να προχωρήσουν τους επόμενους μήνες σε τέσσερις ρυθμίσεις μακροχρόνιου χαρακτήρα. Η πρώτη προβλέπει την προσέγγιση του δανειολήπτη από την πλευρά των τραπεζών, ζητώντας του να πουλήσει το ακίνητό του για να αποπληρώσει την οφειλή του. Πρόκειται για ρύθμιση που θα προταθεί σε περιπτώσεις μη αναστρέψιμες όσον αφορά στην οικονομική κατάσταση των οφειλετών. Η δεύτερη πρόταση αφορά στη μετατροπή του επιτοκίου σε σταθερό, με ταυτόχρονη επιμήκυνση του δανείου και στοχεύει κυρίως σε περιπτώσεις που η οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη εμφανίζει προοπτικές βελτίωσης.

Η τρίτη πρόταση που ετοιμάζουν οι τράπεζες προβλέπει την παροχή προνομίων – κινήτρων στους δανειολήπτες, που μπορεί να είναι έκπτωση στη δόση ή bonus δόσεις κάθε 3μηνο ή κάθε 6μηνο. Η έτερη ρύθμιση απευθύνεται κυρίως σε οφειλέτες που το δάνειό τους βρίσκεται σε καθυστέρηση άνω των 6 μηνών. Προβλέπει πως περίπου το 40% του δανείου θα παγώνει για κάποια χρόνια. Στις περιπτώσεις που το εισόδημα του δανειολήπτη είναι «αξιοπρεπές» για τα δεδομένα της οικονομίας, το πάγωμα που θα δίνεται θα είναι για 7 χρόνια. Στην αντίθετη περίπτωση, το πάγωμα μπορεί να φθάσει και τα 20 χρόνια. Στο τέλος της περιόδου του παγώματος, οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε κούρεμα μέρους της οφειλής. Εάν δεν έχει βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη, τότε το κούρεμα μπορεί να φθάσει έως και το 80% του παγωμένου τμήματος του δανείου. Από την άλλη, σε περίπτωση που έχει αποκατασταθεί η εισοδηματική του κατάσταση, τότε θα επαναξεταστούν οι όροι αποπληρωμής του εναπομείναντος ποσού.