Τέσσερις οι υποψηφιότητες για την προεδρία του Eurogroup

Εκλογές για την προεδρία του Eurogroup θα γίνουν στις 4 Δεκεμβρίου με τις υποψηφιότητες είναι συνολικά τέσσερις όπως ανακοίνωσε επίσημα το Συμβούλιο.

Πρόκειται για τους Mario Centeno, Υπουργό Οικονομικών της Πορτογαλίας, Pierre Gramegna, Υπουργό Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Peter Kazimir, Υπουργό Οικονομικών της Σλοβακίας και Dana Reizniece-Ozola, Υπουργό Οικονομικών της Λετονίας.

Η εκλογή του νέου Προέδρου θα πραγματοποιηθεί στις 4 Δεκεμβρίου, με απλή πλειοψηφία, σύμφωνα με το πρωτόκολλο 14 της Συνθήκης ΕΕ. Εάν κανένας από τους υποψηφίους δεν λάβει τουλάχιστον 10 από τις 19 ψήφους από τα μέλη του Eurogroup, στο τέλος του πρώτου γύρου ψηφοφορίας, κάθε υποψήφιος θα ενημερωθεί ξεχωριστά για τον αριθμό των ψήφων που έχει λάβει.

Οι υποψήφιοι θα έχουν στη συνέχεια την ευκαιρία να αποσύρουν την αίτησή τους. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί μέχρις ότου επιτευχθεί απλή πλειοψηφία για έναν από τους υποψηφίους. Ο νικητής θα ανακοινωθεί στους Υπουργούς στο τέλος της ψηφοφορίας και θα παρουσιαστεί στη συνέντευξη Τύπου του Eurogroup αμέσως μετά.

Ο νέος πρόεδρος θα διαδεχθεί τον Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη λήξη της θητείας του, στις 13 Ιανουαρίου 2018, για περίοδο 2,5 ετών.