Τέρμα στην άγρα πελατών στις σκηνές δυστυχημάτων

Η ενημέρωση των οδηγών για τα δικαιώματά τους αποτελεί βασική προϋπόθεση για πάταξη του κραχτισμού

 Της Στέφης Δράκου*

Η εμπλοκή ενός οδηγού σε τροχαίο δυστύχημα αδιαμφισβήτητα αποτελεί ένα δυσάρεστο γεγονός. Τα διαδικαστικά ζητήματα που καλείται να χειριστεί και αφορούν την επιδιόρθωση του οχήματός του και τη διεκδίκηση τυχόν αποζημιώσεων για σωματικές βλάβες ή υλικές ζημιές, απαιτούν ορθό χειρισμό για αποφυγή πρόσθετης ταλαιπωρίας.

Είναι σημαντικό οι πολίτες να είναι ενήμεροι για τις ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβούν σε περίπτωση τροχαίου δυστυχήματος ώστε να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους και να μην θυματοποιούνται. Το φαινόμενο του κραχτισμού στις σκηνές ατυχημάτων έχει προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια και ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ) σε συνεργασία με την Αστυνομία και άλλους φορείς, λαμβάνουν μέτρα για την καταπολέμησή του. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής εντάσσεται και η ενημερωτική εκστρατεία με σύνθημα «Ατύχημα με το αυτοκίνητο; Διεκδίκησε τα δικαιώματά σου».

Έχει αποδειχτεί ότι οι «γενναιόδωρες» προσφορές και υποσχέσεις που δίνουν ορισμένοι ιδιοκτήτες ή εκπρόσωποι γκαράζ, οι οποίοι εμφανίζονται σαν από μηχανής θεοί στις σκηνές των ατυχημάτων, έχουν ως μοναδικό στόχο την άγρα πελατών και την οικονομική εκμετάλλευση των πολιτών. Οι υπηρεσίες που παρέχουν είναι κακής ποιότητες, ενώ συχνά υποθέσεις δυστυχημάτων καταλήγουν στα δικαστήρια διότι οι ιδιοκτήτες, κατόπιν παρότρυνσης από επιτήδειους, υποβάλλουν ψευδείς δηλώσεις για διογκωμένες απαιτήσεις οι οποίεςαμφισβητούνται από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Στο απαράδεχτο αυτό φαινόμενο, εμπλέκεται μικρός αριθμός συνεργείων επιδιόρθωσης οχημάτων και όχι σοβαροί επαγγελματίες του κλάδου, καθώς και ορισμένοι γιατροί και δικηγόροι, που επίσης αποτελούν θλιβερές εξαιρέσεις.

Ο κραχτισμός συνιστά παρανομία. Συχνά γίνεται η αιτία για πρόκληση σοβαρών αντιπαραθέσεων, προκαλεί σοβαρέςδυσκολίες στη διερεύνηση των δυστυχημάτων και αυξάνει κατακόρυφα το κόστος ασφάλισης. Μελέτες στο εξωτερικό, που γίνονται με τη χρήση ειδικών εργαλείων επιμέτρησης του κόστους των απαιτήσεων, καταδεικνύουν ότι τα ποσά που καταβάλλονται για διογκωμένες ή δόλιες απαιτήσεις στον κλάδο αυτοκινήτου ξεπερνούν το 10% του συνολικού κόστους απαιτήσεων. Στα δεδομένα της Κύπρου αυτό μεταφράζεται σε €10.5 εκατομμύρια ετησίως. Ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό το οποίο μεταφέρεται στους ασφαλιζόμενους.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ως στόχονα βοηθήσουν τους ασφαλιζόμενους οδηγούς να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους και να διασφαλίσουν ότι παρέχονται σε αυτούς υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και εξυπηρέτηση.

Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια είναι η Αστυνομία Κύπρου η οποία συνεργάζεται στενά με τον ΣΑΕΚ για πάταξη του φαινομένου του κραχτισμού, διεξάγοντας ελέγχους στις σκηνές δυστυχημάτων και διερευνώντας καταγγελίες για πιθανή διάπραξη του αδικήματος της άγρας πελατών. Την πρωτοβουλία του Συνδέσμου στηρίζουν επίσης ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ισιωτών Βαφέων, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, το Ταμείο Ασφαλιστών Μηχανοκινήτων Οχημάτων καιη Κοινοπραξία Ασφαλιστών, οι οποίοι αναγνωρίζουν τη σοβαρότητα του προβλήματος.

Όλοι μαζί, ασφαλιστική βιομηχανία, Αστυνομία, επαγγελματικοί φορείς και καταναλωτές μπορούμε να επιτύχουμε την επιβολή της τάξης και να θέσουμε τέρμα στη δράση των παρανομούντων προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας του τόπου μας.

*Γενική Διευθύντρια Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ)