Τέλος στις χρεώσεις περιαγωγής στην EE από 15 Ιουνίου

Από τις 15 Ιουνίου 2017 οι χρήστες κινητής τηλεφωνίας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούν να στέλνουν μηνύματα, να πραγματοποιούν κλήσεις, ή να μεταφέρουν δεδομένα, και να πληρώνουν όσο και στη χώρα τους, χωρίς επιπλέον χρεώσεις. Οι ευρωβουλευτές υπερψήφισαν τον σχετικό ευρωπαϊκό κανονισμό, και έτσι πλέον ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την πλήρη κατάργηση των λιανικών χρεώσεων περιαγωγής.

.
«Οι χρήστες που ταξιδεύουν σε ολόκληρη την Ευρώπη θα μπορούν να ελέγχουν τα e-mail τους, να χρησιμοποιούν χάρτες, να ανεβάζουν τις φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να καλούν και να στέλνουν μηνύματα χωρίς επιπλέον κόστος», εξήγησε η Φινλανδή εισηγήτρια.

Η ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο ήταν το τελευταίο βήμα ώστε να αρθούν οι χρεώσεις περιαγωγής.

Έχει προηγηθεί άτυπη συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τα ανώτατα όρια τιμών χονδρικής, καθορίζοντας τις χρεώσεις που θα μπορούν να επιβάλουν μεταξύ τους οι επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών για τη χρήση των δικτύων τους κατά τη διάρκεια των διασυνοριακών κλήσεων.

Τα νέα ανώτατα όρια που συμφωνήθηκαν είναι 0,032 ευρώ για κάθε λεπτό κλήσης, και 0,01 ευρώ για κάθε SMS. Από τις 15 Ιουνίου για τη μεταφορά δεδομένων οι καταναλωτές θα πληρώνουν 7,7 ευρώ ανά gigabyte, και 6 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2019. Μόλις το 2022 οι χρέωση θα πέσει στα 2,5 ευρώ ανά gigabyte.