Τέλος στη δωρεάν ιατρική περίθαλψη των τ/κ και με βούλα

Πράξη κάνει η Κυβέρνηση την δέσμευση της για τερματισμό δωρεάν ιατροφαρμακευτικής προς τους τουρκοκυπρίους. Η Βουλή αναμένεται να εγκρίνει τις επόμενες μέρες νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο θα εγκαταλειφθεί η πρακτική της παροχής δωρεάν περίθαλψης και θα ισχύουν τα ίδια κριτήρια που ισχύουν για όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Δηλαδή θα ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια ενώ θα απαιτείται και εισφορά τουλάχιστον τριών ετών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Το νομοσχέδιο που αφορά την δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των τ/κ εντάσσονται στα 6 νομοσχέδια που προωθεί το Υπουργείο Υγείας στη Βουλή, βάσει προνοιών του μνημονίου.
Σύμφωνα με επεξηγηματικό σημείωμα του Υπουργείου Υγείας, τα εισοδηματικά κριτήρια πλέον καθορίζονται στις €15.400 για άτομο χωρίς εξαρτώμενους. Από εκεί και πέρα για διμελή οικογένεια φθάνουν τις €30.750 και για οικογένειες με περισσότερα μέλη το ποσόν αυξάνεται κατά €1.700 ανά τέκνο.
Ο όρος «εξαρτώμενος» τροποποιείται ώστε να περιλαμβάνει παιδιά ηλικίας μέχρι και 21 ετών, ή παιδιά που είναι πλήρως εξαρτώμενα από τους γονείς τους.