Τέλος Σεπτεμβρίου επίσκεψη από κλιμάκιο της Τρόικας

Στο πλαίσιο του τρίτου μεταμνημονιακού ελέγχου θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο επίσκεψη κλιμακίου της Τρόικα.

Το κλιμάκιο των διεθνών δανειστών, αποτελούμενο από εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), θα βρίσκεται στην Κύπρο το τετραήμερο 25 μέχρι 28 Σεπτεμβρίου για να εξετάσει σειρά θεμάτων που άπτονται της οικονομίας, των δημοσίων οικονομικών, των μεταρρυθμίσεων και του χρηματοπιστωτικού τομέα, στο πλαίσιο του Προγράμματος Εποπτείας.

Παράλληλα οι διεθνείς δανειστές της Κύπρου θα εξετάσουν κατά την παρουσία τους στο Υπουργείο Οικονομικών την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κυπριακή οικονομία, τα δημόσια οικονομία και τις προβλέψεις για την πορεία τους, τον προϋπολογισμό του 2018 και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι συγκεκριμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν να κάνουν με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, τα έξι νομοσχέδια για τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης, τη μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τη δημιουργία εθνικού ταμείου επενδύσεων και την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας.

Κατά τις επαφές τους στην Κεντρική Τράπεζα θα εξεταστούν τα τρέχοντα θέματα του τραπεζικού συστήματος και κυρίως την πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των αναδιαρθρώσεων. Τα κλιμάκια αναμένεται να συναντηθούν με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και τη Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.

Στο τέλος κάθε αποστολής οι τεχνοκράτες της Τρόικας ετοιμάζουν χωριστές εκθέσεις για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.