Τέλη κυκλοφορίας και κορώνες λαϊκισμού: οι περιστάσεις επιβάλλουν υπευθυνότητα και σοβαρότητα

Ανακοίνωση του Εκπροσώπου τύπου του ΔΗΣΥ

1. Σε σημερινή ανακοίνωσή του, το ΑΚΕΛ κατακρίνει την κυβέρνηση Αναστασιάδη και τα κόμματα της προεδρικής πλειοψηφίας ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ διότι, όπως ισχυρίζεται, με τη νέα νομοθεσία για τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων «φόρτωσαν νέα οικονομικά βάρη στις πλατιές μάζες του πληθυσμού». Ωστόσο, το ΑΚΕΛ προσποιείται ότι δεν ξέρει ότι πρόκειται για «μνημονιακή υποχρέωση» και ότι το Μνημόνιο και όλες αυτές τις υποχρεώσεις δεν τις έφεραν στην Κύπρο ούτε η κυβέρνηση Αναστασιάδη ούτε ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, αλλά η διακυβέρνηση Χριστόφια-ΑΚΕΛ.

2. Ανεξάρτητα από αυτό, όλοι γνωρίζουν ότι η επιβολή τελών στη βάση των εκπεμπόμενων ρύπων και της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος είναι μια εκσυγχρονιστική και περιβαλλοντικά συνειδητή ρύθμιση που σχεδιαζόταν από καιρό. Φαίνεται όμως ότι προκειμένου να ασκήσει λαϊκισμό, το ΑΚΕΛ αντιδρά και σε εκσυγχρονιστικές και σε περιβαλλοντικές ακόμα πολιτικές.

3. Στην ίδια ανακοίνωση, και ενώ από τη μια το ΑΚΕΛ επικαλείται τη «φιλοσοφία των νομοσχεδίων», η οποία συνίσταται στην επιβάρυνση των οχημάτων στη βάση των εκπεμπόμενων ρύπων, αλλού κατακρίνει τη νομοθεσία διότι, όπως λέει, με αυτήν «ευνοούνται τα οχήματα μεγάλου κυβισμού». Τη μια μιλούν στη βάση των εκπεμπόμενων ρύπων και την άλλη στη βάση του κυβισμού… Δηλαδή ό,τι συμφέρει την «εργολαβική διαμαρτυρία».

4. Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών, όπου εξετάστηκαν τα νομοσχέδια και αφού ακούστηκαν απόψεις και ενστάσεις ενδιαφερόμενων, η θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού ήταν να τεθούν υπόψη των αρμοδίων υπουργείων αυτές οι απόψεις, έστω και την υστάτη, προκειμένου να γίνουν τυχόν αλλαγές.

5. Εξουσιοδοτήσαμε τον Πρόεδρο της Επιτροπής, ο οποίος και ζήτησε από την Κυβέρνηση να εξετάσει τυχόν περιθώρια που υπήρχαν για βελτιώσεις. Η κυβέρνηση πράγματι ανταποκρίθηκε και στα πλαίσια του εφικτού επέφερε βελτιωτικές αλλαγές στα νομοσχέδια που τελικά εγκρίθηκαν στη Βουλή. Το ΑΚΕΛ, όμως, συνεχίζει να διαμαρτύρεται με μόνο κριτήριο να γίνει «αρεστό», χωρίς να ενδιαφέρεται ποσώς για το τι είναι εφικτό και τι όχι με δεδομένο το Μνημόνιο με το οποίο έχει επιβαρύνει τη χώρα και τους πολίτες για τα επόμενα χρόνια.

6. Όπως ακριβώς συνέβηκε και σχετικά με την πολύκροτη ψήφιση των μνημονιακών νομοσχεδίων για το Συνεργατισμό, τώρα είναι ώρες που ο καθένας κρίνεται για την υπευθυνότητα και τη σοβαρότητα με την οποία πολιτεύεται και όχι με «ανέξοδες» δηλώσεις, ανακοινώσεις και υποσχέσεις. Δυστυχώς το ΑΚΕΛ εξακολουθεί να επενδύσει στο λαϊκισμό.