Τέθηκε το όνομα διαπραγματευτή στη σύσκεψη αρχηγών στο Προεδρικό

Το θέμα του συνομιλητή για το Κυπριακό τέθηκε επί τάπητος μεταξύ άλλων στην σημερινή άτυπη σύσκεψη αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης ερωτηθείς αν έχει συζητηθεί συγκεκριμένο όνομα σε σχέση με τον διαπραγματευτή για το Κυπριακό, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι “έχει συζητηθεί όνομα, έχει γίνει ανταλλαγή απόψεων, όμως, αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να δημοσιοποιήσω τι έχει διαμειφθεί μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και των αρχηγών. Όλα αυτά θα αποφασιστούν στο διήμερο Εθνικό Συμβούλιο”.

Κληθείς να σχολιάσει άποψη του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια ότι ο διορισμός διαπραγματευτή θα ήταν λάθος, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «είναι σεβαστές οι απόψεις, δημοκρατία έχουμε. Αυτή την πολύ σημαντική θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας την ενέκρινε και προεκλογικά ο λαός με τη λαϊκή ετυμηγορία».

Ερωτηθείς σε ποιο επίπεδο ήταν η συναίνεση των κομμάτων κατά τη σύσκεψη των αρχηγών, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι “είναι δύσκολο να αποκαλύψω το επίπεδο της συναίνεσης σε κάποια ονόματα, για τα οποία αντηλλάγησαν απόψεις, όμως, εγώ βλέπω μια ευρύτερη συναίνεση σε πολλά θέματα και αυτό αποδεικνύει ότι η πολιτική ηγεσία και το πολιτικό σύστημα, ευρύτερα, βρίσκεται σε ένα κλίμα που ανταποκρίνεται στις πολύ δύσκολες ανάγκες του τόπου αυτή τη στιγμή”.

Σε ερώτηση αν η ευρύτερη συναίνεση αφορά και το θέμα του διαπραγματευτή, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε “εννοείται. Και γιατί όχι; έστω και εμμέσως”.

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι στη διήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στις 16 και στις 17 Ιουλίου θα ολοκληρωθεί η θέση που αφορά την αποτελεσματικότερη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου.

Είπε ότι στη σύσκεψη εν πρώτοις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν κατά κύριο λόγο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στη συνάντηση του Προέδρου με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φραγκφούρτη, όπως και για τη γνωστή σύσκεψη που έγινε στο Βερολίνο υπό την Προεδρία της κας Μέρκελ για τα θέματα της νεανικής απασχόλησης.

Επίσης, συνέχισε, τη σύσκεψη απασχόλησε η αποτελεσματικότερη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου και έγινε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων στη βάση του προσχεδίου πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως ήταν και οι προεκλογικές του θέσεις, για μια πιο αποτελεσματική λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου και για κάποιες νέες δομές που αφορούν την υποστήριξη του Εθνικού Συμβουλίου.

Εγινε συζήτηση, πρόσθεσε, και για θέματα που αφορούν τη γνωστή θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, για τον συνομιλητή.

“Όλα αυτά θα συζητηθούν ξανά στο Εθνικό Συμβούλιο στις 16 και στις 17 Ιουλίου και οι αρχηγοί των κομμάτων έχουν δεσμευτεί ότι θα έρθουν με δικές τους συγκεκριμένες προτάσεις, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί μέσα από αυτό το διήμερο Εθνικό Συμβούλιο η όλη σκέψη και θέση που αφορά την αποτελεσματικότερη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς τέλος αν θα υπάρξει εκπροσώπηση της Συμμαχίας Πολιτών στο Εθνικό Συμβούλιο, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι “έγινε ανταλλαγή απόψεων και για το θέμα αυτό, αλλά η συζήτηση και η απόφαση θα ολοκληρωθεί στη διήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στις 16 και στις 17 Ιουλίου”.