Τέθηκε σε ισχύ το πλαίσιο αφερεγγυότητας

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας, τέθηκαν  από την περασμένη Πέμπτη 7 Μαΐου 2015, σε ισχύ τα έξι νομοθετήματα για το πλαίσιο αφερεγγυότητας που ψηφίστηκαν πρόσφατα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και δημοσιεύτηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας αποτελεί μέρος του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη, του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Ο Κλάδος Πτωχεύσεων και Εκκαθαρίσεων Εταιρειών εκ μέρους του Επίσημου Παραλήπτη, ο οποίος έχει αναλάβει τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες της νέας Υπηρεσίας, ανακοίνωσε ότι οι νομοθεσίες και κανονισμοί που αποτελούν το πλαίσιο αφερεγγυότητας έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Τμήματος (www.mcit.gov.cy/drcor) και είναι οι πιο κάτω:

1. Ο περί Αφερεγγυότητας Φυσικών Προσώπων (Προσωπικά Σχέδια Αποπληρωμής και Διάταγμα Απαλλαγής Οφειλών) Νόμος του 2015.

2. Ο περί Πτώχευσης (Τροποποιητικός) Νόμος του 2015.

3. Ο περί Εταιρειών (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2015, αναφορικά με τις εκκαθαρίσεις εταιρειών.

4. Ο περί Εταιρειών (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2015, αναφορικά με τον μηχανισμό για την αναδιάρθρωση χρέους εταιρειών (Examinership).

5. Ο περί Συμβούλων Αφερεγγυότητας Νόμος του 2015

6. Οι περί Συμβούλων Αφερεγγυότητας Κανονισμοί του 2015

Τα έξι νομοθετήματα έχουν τεθεί σε ισχύ από την ημερομηνία δημοσίευσης τους στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, εκτός από το Διάταγμα Απαλλαγής Οφειλών, που αποτελεί μέρος του περί Αφερεγγυότητας Φυσικών Προσώπων (Προσωπικά Σχέδια Αποπληρωμής και Διάταγμα Απαλλαγής Οφειλών) Νόμου του 2015, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ 3 μήνες μετά από τις 7 Μαΐου 2015.

Η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας ανακοινώνει ότι ετοιμάζονται όλα τα σχετικά έντυπα, αιτήσεις και εγχειρίδια, τα οποία θα ενημερώνουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις σχετικά με τις νέες διαδικασίες, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.

Για καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας και θα κυκλοφορήσουν στο κοινό.