Τάσος Μητσόπουλος: Η Αρχή Λιμένων θα ενισχυθεί με εποπτικές και ρυθμιστικές αρμοδιότητες

O Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Τάσος Μητσόπουλος, μετά την ανεπίσημη πρώτη συνάντηση γνωριμίας που είχε στο γραφείο του με αντιπροσωπεία του νέου ΔΣ της Αρχής, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Αλέκος Μιχαηλίδης, τόνισε ότι, η Αρχή Λιμένων όχι μόνο θα εξακολουθήσει να υφίσταται και μετά την εφαρμογή των αποκρατικοποιήσεων, αλλά θα ενισχυθεί με εποπτικές και ρυθμιστικές αρμοδιότητες.

Ειδικότερα, ερωτηθείς, ύστερα από τη συνάντηση, κατά την οποία αντηλλάγησαν απόψεις επί φλεγόντων θεμάτων που απασχολούν τον τομέα της λιμενικής βιομηχανίας, αν συζητήθηκε το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι προέβησαν σε μια γενική αναφορά επί του θέματος και συμφώνησαν πως θα πρέπει να έχουν “μια στενή επαφή με τους εργαζομένους, να καθησυχάσουμε”, όπως είπε, “παράλογες ανησυχίες οι οποίες υπάρχουν, δεδομένου ότι τα συνταξιοδοτικά, τα ασφαλιστικά και τα εργασιακά δικαιώματα είναι και θα παραμείνουν πλήρως κατοχυρωμένα”.

“Επειδή ο τομέας της λιμενικής βιομηχανίας είναι πολύ σημαντικός για την κυπριακή οικονομία θεωρώ ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες και δυνατότητες τις οποίες η Αρχή Λιμένων με ένα σύγχρονο και οραματικό τρόπο θα πρέπει να αξιοποιήσει”, επισήμανε.

Ο κ. Μητσόπουλος είπε ακόμη ότι κατά τη συνάντηση συζήτησαν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η λιμενική βιομηχανία ως αποτέλεσμα, όπως είπε, “της εφαρμογής κάποιων απεργιακών μέτρων τα οποία τούτη την ώρα πλήττουν την ανταγωνιστικότητα των κυπριακών λιμανιών και επιφέρουν και ένα καίριο πλήγμα στο εξαγωγικό εμπόριο σε μια περίοδο δύσκολη για την οικονομία μας”.

Ανέφερε επίσης ότι συζήτησαν θέματα λειτουργικότητας των λιμανιών και ειδικότερα το θέμα που αφορά το σύνδεσμο αδειούχων λιμενικών αχθοφόρων Λάρνακας, τους οποίους είχε συναντήσει την περασμένη εβδομάδα και τους είχε υποσχεθεί να το συζητήσει το θέμα τους με το Συμβούλιο της Αρχής Λιμένων.

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών εξήγησε ότι οι αδειούχοι αχθοφόροι Λάρνακας “έχουν οδηγηθεί σε μια απόγνωση λόγω της έλλειψης εμπορικής κίνησης στο λιμάνι της πόλης και θα πρέπει με κάποιο τρόπο να τους προσφέρουμε μια προοπτική”.

Τέλος, ο Υπουργός ανέφερε ότι θα συζητήσει σε έκταση όλα τα θέματα που απασχολούν την λιμενική βιομηχανία στην πρώτη επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στα γραφεία της Αρχής.