Σ. Χάσικος προς Ε. Χαραλαμπίδου: Δεν δικαιολογείται η λήψη μέτρων

Ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος έδωσε στην δημοσιότητα την απάντηση του Αναπληρωτή Διευθυντή του Κτηματολογίου Κυριάκου Τσολάκη στα ερωτήματα που ήγειρε χθες η Βουλευτής ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου σε σχέση με εκτίμηση ακινήτου στη Γερμασόγεια, σημειώνοντας παράλληλα ότι «με βάση τα στοιχεία που έχουν περιέλθει εις γνώση του δεν υφίσταται, ούτε δικαιολογείται η λήψη οποιωνδήποτε μέτρων».

Η κ. Χαραλαμπίδου είχε με ανακοίνωσή της θέσει τα ερωτήματα πώς δικαιολογείται το γεγονός ότι λειτουργοί του Κτηματολογίου έκαναν δύο διαφορετικές εκτιμήσεις μέσα σε διάστημα λίγων μόνο μηνών, κατά πόσο χρησιμοποιούνται σήμερα άλλοι συντελεστές εκτίμησης, προκειμένου το κράτος να εισπράττει περισσότερα σε βάρος του πολίτη και καλούσε τον Υπουργό Εσωτερικών να ξεκαθαρίσει κατά πόσο θα ζητήσει τη διεξαγωγή έρευνας για τον τότε Προϊστάμενο του Κτηματολογίου Λεμεσού και άλλους λειτουργούς.

Στην επιστολή του ο κ. Τσολάκης εξηγεί ότι «η εκτίμηση που ετοιμάστηκε το Μάρτιο του 2014 για το υπό αναφορά ακίνητο (ένα χρόνο μετά την απόφαση του “Eurogroup”), αφορούσε τον υπολογισμό της αγοραίας αξίας συγκεκριμένου ακινήτου, για συγκεκριμένο σκοπό».

Λήφθηκαν, αναφέρει, «υπόψη όλοι οι επιμέρους παράγοντες, που επηρέαζαν την αξία του, πρακτική που υιοθετείται πάντοτε από το Τμήμα μου κατά την ετοιμασία ειδικών εκτιμήσεων».

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Κτηματολογίου «το συγκεκριμένο ακίνητο εφάπτεται σε ηλεκτρικό υποσταθμό και έχει μεγάλο μέγεθος». Οι παράγοντες αυτοί, προσθέτει, «λήφθηκαν υπόψη κατά τη διαδικασία ετοιμασίας εκτίμησης της αγοραίας αξίας του ακινήτου, αφού έγινε ειδική εκτίμηση». Λαμβάνοντας υπόψη και την ύπαρξη του υποσταθμού, καθώς και το μεγάλο μέγεθος του τεμαχίου, διευκρινίζει, «υιοθετείται μείωση 15% περίπου».

Επεξηγεί παράλληλα ότι «οι δύο πιο πάνω παράγοντες δεν λήφθηκαν υπόψη κατά την ετοιμασία των εκτιμήσεων για σκοπούς Γενικής Εκτίμησης». Επιπλέον, προσθέτει, «έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει μείωση στις αξίες από την 01.01.2013 μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών ακινήτων του RICS παρουσιάζει μείωση των τιμών των ακινήτων πριν και μετά την απόφαση του “Eurogroup”, της τάξης του 15% περίπου».

Συνεπώς, συνεχίζει, «το γεγονός ότι η εκτίμηση χρονικά ήταν μετά το Μάρτιο του 2013 (15% μείωση) και λόγω των ιδιαιτεροτήτων του ακινήτου που προαναφέρθηκαν (υποσταθμός και μέγεθος 15% μείωση), δικαιολογείται μείωση 30% περίπου από την καθορισθείσα αξία για σκοπούς Γενικής Εκτίμησης. Δηλαδή €400/μ² χ 0,7= €280/μ². Ως εκ τούτου, η αγοραία αξία του τεμαχίου 583, σε ημερομηνία, Μάρτιος του 2014, υπολογίστηκε σε €280/μ² χ 1739μ²= €486920, λέγε €500000».

Ο κ. Τσολάκης ενημερώνει παράλληλα ότι «μετά την ετοιμασία της εκτίμησης του τεμαχίου 583 (Μάρτιο 2014) έχει υλοποιηθεί, η πώληση του τεμαχίου 73, (Τμήμα 3 , Φ/Σχ. 0/ 2-208-342, στο Δήμο Γερμασόγειας) τον Ιούλιο 2014, πλησίον του ακινήτου που επηρεάζεται από ηλεκτρικό υποσταθμό, με αξία τα €278,45/μ². Για το ακίνητο αυτό είχε κατατεθεί το πωλητήριο έγγραφο, με αριθμό, ΠΩΕ 426/14 το Μάιο 2014».

Σημειώνεται ότι η εκτίμηση ετοιμάστηκε από εκτιμήτρια του Επαρχιακού Κτηματολογικού Γραφείου Λεμεσού, ελέγχθηκε από άλλο λειτουργό του ιδίου Επαρχιακού Γραφείου και υπό την εποπτεία της τότε Βοηθού Επαρχιακού και νυν Αναπληρώτριας Επαρχιακού.

Στη συνέχεια, όπως αναφέρει, στάλθηκε «στα Κεντρικά Γραφεία του Τμήματος, όπου εγκρίθηκε από την Υπεύθυνη του Κλάδου Εκτιμήσεων».

«Ο υποφαινόμενος βρισκόμουν με άδεια ασθενείας από τις 16.02.2014 μέχρι τις 22.05.2014, αφού είχα υποστεί δύο χειρουργικές επεμβάσεις», ενημερώνει.

Στη συνέχεια ο κ. Τσολάκης προχωρεί σε αναλυτική απάντηση των ερωτημάτων της κ. Χαραλαμπίδου.

«Σχετικά με το πρώτο ερώτημα ότι έγιναν δύο διαφορετικές εκτιμήσεις από λειτουργούς του Τμήματος «σε διάστημα λίγων μόνο μηνών». Τούτο δεν είναι ορθό, αφού η πρώτη εκτίμηση έγινε σε αξίες γενικής εκτίμησης 01.01.2013, ενώ η δεύτερη εκτίμηση έγινε το Μάρτιο του 2014».

Η δεύτερη εκτίμηση, αναφέρει, «έγινε το Μάρτιο 2014 και αφορά ειδική εκτίμηση για συγκεκριμένο ακίνητο».

Παραθέτει παράλληλα αναλύσεις του RICS, σύμφωνα με τις οποίες «από την 01.01.2013, ημερομηνία κατά την οποία έγιναν οι εκτιμήσεις για σκοπούς γενικής εκτίμησης, μέχρι τον Μάρτιο του 2014, ημερομηνία που έγινε η ειδική εκτίμηση, υπάρχει μείωση της τάξης του 15% περίπου».

Επιπλέον, προσθέτει, «λαμβάνοντας υπόψη ότι το συγκεκριμένο ακίνητο εφάπτεται σε υποσταθμό και έχει μεγάλο μέγεθος υιοθετείται επιπλέον μείωση της τάξης του 15%. Σημειώνεται επίσης ότι μετά την ειδική εκτίμηση του συγκεκριμένου ακίνητου, κατατέθηκε για την ίδια περιοχή, το πωλητήριο έγγραφο, με αριθμό ΠΩΕ426/Μάιος 2014, για την πώληση του τεμαχίου 73, αντί του ποσού των €278,45/μ2, σε σχέση με το ποσό των €287,5/μ2 που πωλήθηκε το υπό εκτίμηση ακίνητο».

Σχετικά με το δεύτερο ερώτημα, ότι δηλαδή «χρησιμοποιούνται άλλοι συντελεστές εκτίμησης προκειμένου το κράτος να εισπράξει περισσότερα σε βάρος του πολίτη», ο κ. Τσολάκης αναφέρει ότι «δεν ευσταθεί, αφού το επίπεδο των τιμών στις οποίες βασίστηκε η εκτίμηση είναι το ίδιο παγκύπρια και με βάση τα ποσά που υπολογίστηκαν θα εισπραχθεί συγκεκριμένο ποσό». Εάν οι αξίες είναι χαμηλότερες ή ψηλότερες δεν έχει καμιά σημασία, αφού θα διαφοροποιηθεί ανάλογα, ο συντελεστής φορολογίας, κάτι το οποίο θα αποφασίσει τελικά η Βουλή, προσθέτει.

«Όσον αφορά το τρίτο ερώτημα της κ. Χαραλαμπίδου ότι προκύπτει μείζον θέμα για δημόσιους λειτουργούς και για όσους επόπτευσαν και ενέκριναν και οι οποίοι έδωσαν τις πρώτες εκτιμήσεις, με σκοπό να τερματιστεί η δημόσια συζήτηση γύρω από το θέμα της αγοράς του οικοπέδου της συζύγου του Προέδρου στα `Μεσοβούνια`, αφήνεται να το κρίνει ο κ. Υπουργός», αναφέρει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η διαφορά στις δύο αξίες είναι πλήρως αιτιολογημένη και δεν ευσταθούν τα δύο δημοσιεύματα των εφημερίδων Πολίτης και Φιλελεύθερος».