Σ.Π: “Κούρεμα” για την πρώτη κατοικία μέσω δημιουργίας Ο.Χ.Δ.

Για την πρώτη κατοικία και την επαγγελματική στέγη, προτείνουμε ένα είδος κουρέματος των δανείων μέσω της δημιουργίας Οργανισμού Χρηματοπιστωτικών Διευκολύνσεων, ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος τύπου της Συμμαχίας Πολιτών, Κωνσταντίνος Φιλαρέτου:

“Τα στοιχεία της Κομισιόν και οι ανησυχίες που εκφράζει για την κυπριακή οικονομία δεν αποτελούν έκπληξη. Δυστυχώς μετά το κούρεμα και τη μνημονιακή πολιτική τα κυπριακά νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι υπερχρεωμένα και υπερδανεισμένα. Κατά συνέπεια αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους αλλά και να δημιουργήσουν συνθήκες ανάπτυξης και νέες θέσεις εργασίας.

Ως Συμμαχία Πολιτών για την πρώτη κατοικία και την επαγγελματική στέγη, προτείνουμε τη δημιουργία Οργανισμού Χρηματοπιστωτικών Διευκολύνσεων, το οποίο θα αγοράζει με σημαντική έκπτωση μη εξυπηρετούμενα δάνεια δανειοληπτών και μικροεπιχειρηματιών που ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους πριν την κρίση. Είναι μια πρόταση , με όφελος και για τις τράπεζες και για το Ταμείο και τους δανειολήπτες γιατί οι τράπεζες θα ξεκαθαρίσουν με θετικό πρόσημο το δανειακό πορτοφόλιο τους και οι δανειολήπτες θα αναλάβουν το κόστος ενός δανείου το οποίο θα μπορούν να αποπληρώνουν σταδιακά. Πρόκειται για ένα είδος κουρέματος των δανείων. Κεφάλαια μπορούν να αντληθούν από ιδιώτες επενδυτές στους οποίους θα προσφερθεί επιπλέον κίνητρο φοροαπαλλαγής των κερδών τους από τη συμμετοχή τους στο ταμείο αυτό.

Ήδη χθες, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναλυτικά την Πρόταση μας, ενόψει και της σύσκεψης αρχηγών για συζήτηση του θέματος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.”