Σ.Αστυνομίας: Μας περίμεναν στις φυλακές με επιθετικά όπλα – «Όσκαρ σκηνοθεσίας»

Σ.Αστυνομίας: Μας περίμεναν στις φυλακές με επιθετικά όπλα – «Όσκαρ σκηνοθεσίας»

Ο Συνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου, εξέδωσε ανακοίνωση, απάντηση στην διεύθυνση των φυλακών για την υπόθεση έρευνας σε κελιά κρατουμένων και παραθέτει τα πραγματικά γεγονότα.

Καταλήγοντας ο ΣΑΚ καλεί τον Αρχηγό Αστυνομίας και την Υπουργό Δικαιοσύνης όπως παρέμβουν άμεσα με στόχο την πλήρη διερεύνηση των όσων απαράδεκτων αναφέρονται στην ανακοίνωση.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Ο Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου (ΣΑΚ) επιθυμεί να αναφερθεί σε σημερινή ατυχή και ανυπόστατη ανακοίνωση της Διεύθυνσης Φυλακών σε σχέση με έρευνα που επιχειρήθηκε να διεξαχθεί στις Κεντρικές Φυλακές στις 4/8/2021 και να ανακοινώσει τα ακόλουθα:

Εκ προοιμίου ο ΣΑΚ επιθυμεί να διασαφηνίσει ότι τα όσα αναφέρονται σε σχετικά δημοσιεύματα όχι μόνο ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αλλά υπολείπονται δυστυχώς στο να μπορούν να αποτυπώσουν την οικτρή και χαοτική κατάσταση που επικρατεί στο Σωφρονιστικό Ίδρυμα του τόπου.

Είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μέλος μας που συμμετείχε στην υπό αναφορά επιχείρηση μας ανάφερε χαρακτηριστικά ότι τα όσα διαδραματίστηκαν από μέρους των φυλακών συνιστούν «βραβείο για όσκαρ σκηνοθεσίας».

Δεν μπορεί να οργανώνονται εγκληματικές ενέργειες εντός των φυλακών και να σφυρίζουμε αδιάφορα.

Προς τεκμηρίωση των πιο πάνω και για πλήρη αποκατάσταση της αλήθειας ο ΣΑΚ παραθέτει πιο κάτω τα πραγματικά γεγονότα όπως προκύπτουν από μαρτυρίες μελών μας που είναι πρόθυμα να προβούν σε γραπτές καταθέσεις:

Συγκεκριμένα στις 4/8/2021 ενημερώθηκε η Διεύθυνση των Φυλακών ότι θα γινόταν έρευνα δυνάμει δικαστικού εντάλματος στις φυλακές. Επίσης ενημερώθηκε ότι η έρευνα θα γινόταν κατά τις νυχτερινές ώρες και μετά το ησυχαστήριο αφού όπως ενημερώθηκε η Αστυνομία, ο εγκλεισμός των υπόδικων την συγκεκριμένη νύχτα θα γινόταν μετά τις 21:30.

Ως εκ τούτου στις 21:40 13 μέλη της Αστυνομίας της ΑΔΕ Λεμεσού και Λευκωσίας αφίχθηκαν στις Κεντρικές Φυλακές για εκτέλεση εντάλματος έρευνας που εκδόθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού καθότι υπήρχε μαρτυρία ότι σε συγκεκριμένη πτέρυγα των φυλακών κρατούμενοι είχαν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα καθώς επίσης ότι γινόταν διακίνηση ναρκωτικών.

Με την άφιξη των μελών μας υπήρξε καθυστέρηση στη είσοδο εντός των φυλακών. Παρά το ότι επιδείχθηκε στο Φρούραρχο το ένταλμα έρευνας, αυτός επέμενε να του παραχωρηθεί φωτοαντίγραφο του εντάλματος παρά τις πρόνοιες της νομοθεσίας, που στη βάση της οποίας η Αστυνομία δεν έχει τέτοια υποχρέωση. Παρά ταύτα μετά από οδηγίες που δόθηκαν στον επικεφαλής, δόθηκε αντίγραφο του εντάλματος στον Φρούραρχο για να «επιτρέψει» στα μέλη μας είσοδο στις Φυλακές.

Πέραν του αρχικού εντάλματος και παρά το γεγονός ότι όλα τα μέλη μας ήταν εφοδιασμένα με safepass, οι φυλακές απαίτησαν να υποβληθούν όλοι σε rapid test με αποτέλεσμα να υπάρξει καθυστέρηση πέραν των 45 λεπτών για την είσοδο τους στις φυλακές. Περαιτέρω, να αναφερθεί ότι ο ισχυρισμός στην ανακοίνωση ότι ζητήθηκε να ανοίξουν τα κελιά και να βγουν οι κρατούμενοι εκτός των κελιών τους είναι το λιγότερο ανυπόστατος. Πρόσθετα, είναι πέρα από κάθε λογική ο ισχυρισμός ότι η Αστυνομία απαίτησε να γίνει έρευνα μετά τον εγκλεισμό στα κελιά και να μεταβούν εκεί μετά τις 21:30 το βράδυ και μετά να δοθούν οδηγίες να ανοίξουν τα κελιά.

Δυο δεσμοφύλακες συνόδευσαν την ομάδα της Αστυνομίας και τους πέρασαν από στενό διάδρομο όπου στις δυο πλευρές υπήρχαν κελιά με κρατούμενους οι οποίοι εξύβρισαν και προπηλάκισαν και έφτυσαν τους Αστυνομικούς χωρίς καμιά αντίδραση από τους δεσμοφύλακες. Ζητήθηκε μεγαλύτερος αριθμός δεσμοφυλάκων αλλά ο Φρούραρχος αρνήθηκε γιατί δεν υπήρχαν διαθέσιμοι. Προς έκπληξη μας πληροφορηθήκαμε από τα μέλη μας πως υπήρχε ασφαλέστερη πρόσβαση απευθείας στην πτέρυγα που θα διεξαγόταν η έρευνα, πράγμα το οποίο έγινε σε μεταγενέστερη έρευνα όπου οι ανακριτές οδηγήθηκαν στην πτέρυγα από ασφαλέστερη πρόσβαση.

Με την είσοδο των μελών μας στην πτέρυγα έγινε αντιληπτό ότι επτά περίπου κρατούμενοι ήταν εκτός κελιών και ανέμεναν τους Αστυνομικούς με επιθετικά όπλα (ξύλα με αιχμηρές μύτες και μεταλλικά πιρούνια). Επίσης κρατούμενοι που ήταν εντός των κελιών έριχναν μεταλλικά αντικείμενα προς τους Αστυνομικούς. Όταν ζητήθηκαν εξηγήσεις γιατί οι 7 ήταν εκτός κελιών ο δεσμοφύλακας ανάφερε ότι αυτό έγινε για λόγους προσωπικών τους αναγκών. Οι εκτός των κελιών κρατούμενοι κινήθηκαν απειλητικά εναντίον τους με επιθετικά όπλα ενώ οι Αστυνομικοί ήταν με γυμνά χέρια αφού οι φυλακές δεν επέτρεψαν στα μέλη μας να έχουν οποιοδήποτε εξοπλισμό.

Από πλευράς φυλακών δεν υπήρξε καμία αντίδραση και τα μέλη της Αστυνομίας αποχώρησαν. Ζήτησαν εκ νέου από τον Φρούραρχο να τοποθετηθούν όλοι οι κρατούμενοι στα κελιά τους για να επιχειρηθεί εκ νέου η έρευνα. Μετά από πάροδο λίγης ώρας εισήλθαν στα κελιά τους αλλά για ανεξήγητο λόγο ο υπεύθυνος φρουράς ανάφερε στην Αστυνομία ότι δεν τους εγγυάται την ασφάλεια τους γιατί δεν γνώριζαν «τι έχουν εντός των κρατητηρίων οι κρατούμενοι».

Αν είναι δυνατόν ο Φρούραρχος να μην εγγυάται την ασφάλεια μελών της Αστυνομίας εντός των φυλακών. Στην ανακοίνωση των φυλακών δικαιολογείται η παρουσία των κρατουμένων λόγω ανθρωπίνων αναγκών. Συγκεκριμένα οι δύο έπαιζαν τάβλι, κάποιοι δήθεν θα έπαιρναν σάντουιτς και κάποιοι θα έκαναν ντους πέραν της ώρας του ησυχαστηρίου. Υπάρχει επίσης ο ισχυρισμός ότι οι κρατούμενοι δεν επιτέθηκαν με αιχμηρά αντικείμενα.

Ο ΣΑΚ απαιτεί όπως δοθεί στην δημοσιότητα το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης που υπάρχει στην πτέρυγα και έχει καταγραφεί το συμβάν. Καμία παρέμβαση δεν έγινε από τους λειτουργούς των φυλακών παρά μόνο ένας δεσμοφύλακας προσπάθησε να βοηθήσει τα μέλη μας να εξέλθουν της πτέρυγας.Τα μέλη μας πού ήταν σε εντεταλμένη υπηρεσία δέχθηκαν απειλές από εγκληματικά στοιχεία τα οποία βρίσκονται υπόδικοι για σοβαρά εγκλήματα.

Ενόψει της προαναφερόμενης κωλυσιεργίας η έρευνα στην συγκεκριμένη πτέρυγα έγινε μετά πάροδο κάποιων ημερών με την άψογη συμπεριφορά των κρατουμένων γι’ αυτό όπως προαναφέρεται, από μέλος μας που συμμετείχε στην επιχείρηση το όλο σκηνικό μπορεί να επιβραβευθεί με όσκαρ σκηνοθεσίας.

Ο ΣΑΚ καυτηριάζει την όλη αντιμετώπιση των μελών μας από την διεύθυνση των φυλακών και την σκόπιμη καθυστέρηση που παρατηρήθηκε και επισημαίνει ότι αν το μοντέλο σωφρονισμού και οι βέλτιστες πρακτικές είναι να επιτρέπεται η διάπραξη αδικημάτων όπως εμπορία ναρκωτικών εντός και εκτός φυλακών, η οργάνωση και εκτέλεση σοβαρών εγκλημάτων που ταλανίζουν την κοινωνία, τα δικαστήρια από πρόσωπα που είναι εγκλεισμένα στις φυλακές «ζήτω που καήκαμε».

Καταλήγοντας ό ΣΑΚ καλεί τον Αρχηγό Αστυνομίας και την Υπουργό Δικαιοσύνης όπως παρέμβουν άμεσα με στόχο την πλήρη διερεύνηση των όσων απαράδεκτων προαναφέρονται, τα οποία στοιχειοθετούν την διάπραξη σωρείας ποινικών αδικημάτων και διακηρύττει ότι θα παραμείνει σθεναρά και έμπρακτα στο πλευρό των μελών του.»