Σύσκεψη Υπ. Δικαιοσύνης με ΚΟΑ και ΚΟΠ για τη κάρτα φιλάθλου

Σύσκεψη Υπ. Δικαιοσύνης με ΚΟΑ και ΚΟΠ για τη κάρτα φιλάθλου

Το θέμα της έκδοσης της κάρτας φιλάθλου και το ζήτημα που συνδέεται με τον μειωμένο αριθμό φιλάθλων στα γήπεδα απασχόλησε τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, σήμερα, υπό τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου με εκπροσώπους της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ), του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ) και αντιπροσωπεία των αθλητικών σωματείων, κατά την οποία αποφασίστηκε ότι η έκδοση της κάρτας φιλάθλου και η τήρηση του Μητρώου παραμένουν όπως προβλέπεται στη νομοθεσία.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης ο κ. Υπουργός ανέφερε:

«Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση που είχε ζητήσει η ΚΟΠ, κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα της έκδοσης της κάρτας φιλάθλου και γενικότερα, τα ζητήματα που συνδέονται με τον μειωμένο αριθμό φιλάθλων στα γήπεδα.

Είχαμε την ευκαιρία, τόσο με τον Πρόεδρο της ΚΟΠ όσο και με τους Προέδρους των Σωματείων να αξιολογήσουμε το ζήτημα που αφορά τα ομαδικά αθλήματα και ειδικότερα το ποδόσφαιρο, να γίνει μια συζήτηση γύρω από τους πιθανούς λόγους που επηρεάζουν την προσέλευση των φιλάθλων στα γήπεδα και μέσα από έναν έντονο προβληματισμό καταλήξαμε σε κάποιες συγκεκριμένες αποφάσεις οι οποίες θα υλοποιηθούν στη συνέχεια.

Το πρώτο είναι πως η έκδοση της κάρτας φιλάθλου και η τήρηση του Μητρώου παραμένουν όπως προβλέπεται στη νομοθεσία. Δηλαδή δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε διαφοροποίηση στην έκδοση της κάρτας. Όμως, θα υπάρξουν αλλαγές στις πρόνοιες που προβλέπονται σήμερα ως ποινικά αδικήματα.

Θα γίνει μια αναθεώρηση των ποινικών αυτών αδικημάτων, εκεί που διαπιστώνεται ότι δεν θα ήταν απαραίτητο να παραμείνει ως ποινικό αδίκημα, ώστε να μετατραπούν σε πειθαρχικά παραπτώματα, την ευθύνη των οποίων θα έχουν τα ίδια τα σωματεία. Την ίδια ώρα, αυτές οι υποθέσεις θα απασχολούν πλέον την ΚΟΠ, και από ποινικό αδίκημα θα μετατραπούν σε πειθαρχικό παράπτωμα που θα εξετάζει τη ΚΟΠ στο πλαίσιο των πειθαρχικών διαδικασιών και την ευθύνη θα φέρουν τα ίδια τα σωματεία.

Απ’ εκεί και πέρα, εάν το σωματείο κρίνει ότι θα πρέπει να επιδιώξει την οποιαδήποτε κατανομή ευθύνης στο πρόσωπο που προέβη στη συγκεκριμένη πράξη, είναι θέμα που θα αφορά το σωματείο.

Περαιτέρω, έγινε ενημέρωση των παρευρισκομένων για τα επόμενα βήματα που προωθούνται για την υλοποίηση των μέτρων που προβλέπονται στη σχετική νομοθεσία. Ο ΚΟΑ ενημέρωσε ότι προωθείται σε σύντομο χρονικό διάστημα η εφαρμογή του συστήματος της ταξιθέτησης.

Είναι κοινή η διαπίστωση όλων ότι χρειάζονται να γίνουν βελτιωτικά έργα για τις υποδομές των γηπέδων. Είναι σωστή η παρατήρηση των σωματείων στην επιστολή τους, την οποία και υπέβαλε σήμερα ο Πρόεδρος της ΚΟΠ, ότι θα πρέπει να γίνουν βελτιωτικές αλλαγές στις υποδομές των γηπέδων μας. Γι’ αυτό, ο ΚΟΑ θα αξιολογήσει και θα ιεραρχήσει τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στα γήπεδα, ώστε να αρχίσει σταδιακά η υλοποίησή τους σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες ή τους διαχειριστές των γηπέδων.

Επίσης, αποφασίστηκε να εξεταστούν περαιτέρω οι λόγοι για τους οποίους κάποιοι αποφεύγουν ή δεν επιδεικνύουν ενδιαφέρον να παρακολουθήσουν έναν αγώνα από το γήπεδο και όχι από την τηλεόραση τους. Θα εξετάσουμε αυτά τα θέματα και στη συνέχεια, θα παρακολουθούμε την υλοποίησή τους και σύντομα εκεί που θα χρειαστεί να υπάρξει οποιαδήποτε παρέμβαση, θα υπάρξει παρέμβαση από μέρους μας».

Ερωτηθείς αν η απόφαση για συνέχιση της έκδοσης της κάρτας φιλάθλου με τον τρόπο που γίνεται βρίσκει σύμφωνα τα σωματεία, ο κ. Νικολάου είπε ότι μετά από έντονο προβληματισμό, αφού αναλύθηκαν όλα τα δεδομένα και οι δυνατότητες που υπάρχουν οι απαιτήσεις, αφού επεξηγήθηκε πλήρως ο τρόπος που γίνεται η προστασία των προσωπικών δεδομένων, ο οποίος ικανοποιεί και την Επίτροπο Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων, αποφασίστηκε να μείνει η κάρτα ως έχει.

Σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχει χαλάρωση των μέτρων από ποινικά σε πειθαρχικά, ώστε να μεταβαίνουν στο γήπεδο όλοι όσοι φοβόντουσαν πως αν έκαναν κάτι θα ήταν αντιμέτωποι με τον Νόμο, ο κ. Νικολάου είπε ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε χαλάρωση. «Αντιθέτως, θα διευκολύνουμε περισσότερο τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των πράξεων, οι οποίες θα μπορούσαν να αποφευχθούν με τη συνεργασία των ίδιων των σωματείων», επεσήμανε.

Εξηγώντας ότι από τη στιγμή που τα παραπτώματα θα είναι πειθαρχικά και την ευθύνη θα την έχει το ίδιο το σωματείο, το οποίο θα υποστεί και την πειθαρχική δίωξη, διευκρίνισε ότι τότε τα σωματεία θα μεριμνήσουν να ληφθούν μέτρα για αποφυγή τέτοιων πράξεων. Σημείωσε, επίσης, ότι μέσα από την μέχρι σήμερα εμπειρία, για τέτοιες πράξεις, δυστυχώς, δεν μπορούσε να διαπιστωθούν ποιοι ήταν υπαίτιοι, με αποτέλεσμα να μην γίνεται και ο σωστός έλεγχος από τα σωματεία.

Ερωτηθείς αναφορικά με το ποιες κυρώσεις θα έχει το σωματείο, σε περίπτωση που οι οπαδοί του δεν συμμορφώνονται, ο κ. Υπουργός είπε ότι θα τιμωρείται από την ΚΟΠ όπως τιμωρείτο για πειθαρχικά παραπτώματα.

Κληθείς να σχολιάσει εάν αυτό που προτείνεται σήμερα είναι ότι γινόταν στο παρελθόν, δηλαδή στην περίπτωση που ριχνόταν μια φωτοβολίδα θα τιμωρείται το σωματείο και όχι ο συγκεκριμένος οπαδός που την πέταξε, ο κ. Νικολάου είπε πως η ρίψη φωτοβολίδας έχει διάφορες συνιστάμενες. Και εξήγησε:

«Εάν ένας οπαδός ρίξει μια φωτοβολίδα η οποία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια κάποιου πολίτη είναι διαφορετικό από το αν ρίξει μια φωτοβολίδα σε ένα χώρο κενό. Επίσης, είναι άλλο το άναμμα μιας φωτοβολίδας από το να τη ρίξεις στην αντίπαλη κερκίδα. Είναι διάφορες οι συνιστάμενες που θα πρέπει να εξεταστούν και οι οποίες θα πρέπει να διευκρινιστούν στη νομοθεσία, ώστε με βάση και με πρότυπα άλλων χωρών, υπάρχει ο ισχυρισμός ότι κάπου στη νομοθεσία έχουν περιληφθεί κάποιες πράξεις ως ποινικά αδικήματα που μπορεί να αποτελούν και υπερβολή. Αυτό θα διευκολύνει περισσότερο τη διερεύνηση τέτοιου είδους υποθέσεων και την τιμωρία. Όταν ένα σωματείο γνωρίζει ότι κινδυνεύει να τιμωρηθεί το ίδιο, τότε θα μεριμνήσει με πολλούς τρόπους να αποφευχθούν τέτοιες πράξεις, όπως μερίμνησαν σε κάποιες περιπτώσεις όταν ένιωσαν ότι η καμπάνα από διεθνείς οργανισμούς ήταν πολύ αυστηρή».

Τέλος, σε ερώτηση για το θέμα των stewards, ο κ. Νικολάου είπε πρόκειται για ένα θεσμό που θα πρέπει να ενισχυθεί, καθώς υπάρχουν κάποια προβλήματα που θα πρέπει να συζητηθούν και με την ΚΟΠ, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο θέμα των stewards θα υπάρξει κατάληξη για να είναι πιο αποτελεσματική η παρουσία τους.

«Έχουμε συμφωνήσει ότι είναι σωστή η φιλοσοφία ότι η Αστυνομία θα πρέπει να μείνει εκτός των γηπέδων και ότι τον ρόλο της Αστυνομίας εντός του γηπέδου σε ό,τι αφορά στην ευταξία, θα πρέπει να αναλάβουν οι stewards», κατέληξε.