Σύσκεψη στο Τρόοδος με Υπουργούς και Κ.Ο. του ΔΗΣΥ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νικος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα συσκεψης στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος με παρόντες το Υπουργικό συμβούλιο και την κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, κληθείς να απαντήσει αν η σημερινή σύσκεψη στο Τρόοδος, είχε προεκλογικό χαρακτήρα είπε ότι είναι  νωρίς να μιλήσουμε για προεδρικές εκλογές, αλλά όταν γίνει τέτοιου είδους συζήτηση τότε θα ανακοινωθεί.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι πρόκειται για καθιερωμένη συνάντηση που γίνεται κάθε καλοκαίρι. Πρόσθεσε ότι έγινε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για το κυπριακό και ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε σε τιτάνια προσπάθεια που έγινε από τον Μάρτιο του 2013, προσθέτοντας ότι είναι ορατές οι αλλαγές, είτε αφορούν την αναβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε την υλοποίηση των ενεργειακών σχεδιασμών, τις μεταρρυθμίσεις και την οικονομική ανάπτυξη.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό επανέλαβε την ετοιμότητα της Κυβέρνησης να εμπλακεί σε νέο διάλογο για λύση του Κυπριακού. Σημείωσε την δημόσια πρόσκληση – πρόκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας προς την τουρκική πλευρά, όπως επαναρχίσουν οι συνομιλίες στο πλαίσιο Γκουτέρες και τόνισε ότι στο Κραν Μοντάνα οι θέσεις της τουρκικής πλευράς ήταν εκτός του πλαισίου του γενικού γραμματέα και αυτό επιβεβαίωσαν, όπως είπε, με δηλώσεις τους, τόσο ο τούρκος υπουργός εξωτερικών όσο και ο κύριος Ναμί από τουρκοκυπριακής πλευράς.

Κληθείς να σχολιάσει το αδιέξοδο και ερωτηθείς κατά πόσο οι συναντήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη στην Νέα Υόρκη τον ερχόμενο Σεπτέμβριο δυνατό να αποτελέσουν νέο ορόσημο για το Κυπριακό, ο Νίκος Χριστοδουλίδης απάντησε πως η ετοιμότητα του προέδρου για νέο κύκλο συνομιλιών είναι εκεί. Η μπάλα, είπε, βρίσκεται στο γήπεδο της Τουρκίας. Επανέλαβε πως το υφιστάμενο στάτους δεν είναι αποδεκτό από την Κυπριακή Δημοκρατία και υπενθύμισε ότι είναι μέσω των ενεργειών της Ελληνοκυπριακής πλευράς που πολλά σημαντικά ζητήματα συζητήθηκαν για πρώτη φορά.

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ανταλλαγή χαρτών, που δεν ικανοποιεί, όπως είπε την ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά ήταν εντός συγκεκριμένου πλαισίου.

Ανέφερε ακόμα ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά κατάφερε όχι μόνο να συζητηθεί για πρώτη φορά τα θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, αλλά και ο γενικός γραμματέας να έχει, όπως είπε, την γνωστή προσέγγιση η οποία συμβαδίζει με αυτήν της ελληνοκυπριακής πλευράς ότι ένα σύγχρονο κράτος δεν μπορεί να έχει είτε στρατούς κατοχής, είτε εγγυήσεις από οποιοδήποτε τρίτο κράτος.

Ανέφερε επίσης ότι για πρώτη φορά υπήρξε ενεργός εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι παγκόσμιοι διεθνείς οργανισμοί ήρθαν στην Κύπρο και ασχολήθηκαν με την οικονομική πτυχή της λύσης.

Πηγή: ΡΙΚ ραδιόφωνο