Σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο για την καταπολέμηση της διαφθοράς

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, σύσκεψης για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Μετά τη σύσκεψη, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου «έχουν μελετηθεί τα μέτρα, τα οποία θα εφαρμοστούν στα πλαίσια της προσπάθειας για καταστολής της διαφθοράς στην Αστυνομία.

Υποβλήθηκαν τα έξι νομοσχέδια που ετοιμάσαμε καθώς επίσης τα δύο νομοσχέδια που εκκρεμούν στη Νομική Υπηρεσία και μια πρόταση Νόμου η οποία είναι ήδη κατατεθειμένη στη Βουλή.

Τα έξι νομοσχέδια αφορούν κυρίως τη σύσταση, συγκρότηση Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου στην Αστυνομία, όπου κατανέμονται συγκεκριμένες εξουσίες και αρμοδιότητες ώστε αποτελεσματικά να μπορεί να διερευνήσει πληροφορίες ή καταγγελίες που σχετίζονται με θέματα διαφθοράς στην Αστυνομία.
Αφορούν επίσης τη νομοθεσία που ουσιαστικά θα επιτρέψει την άρση του απορρήτου της επικοινωνίας για σκοπούς τηλεφωνικών παρακολουθήσεων υπό τις προϋποθέσεις και τους αυστηρούς όρους που ορίζονται στο Σύνταγμα και στη νομοθεσία που ετοιμάζεται.

Αφορούν τέσσερεις τροποποιήσεις για την υφιστάμενη νομοθεσία της Αστυνομίας με την ποινική δίωξη ή την απαγόρευση κάθε περίπτωσης συγκάλυψης καταγγελιών ή αναφορών ή πληροφοριών που σχετίζονται με τα θέματα διαφθοράς στην Αστυνομία, καθώς επίσης και την προώθηση των πειθαρχικών αδικημάτων, τον τρόπο εκδίκασης τους, τη διαβάθμιση τους κατά τρόπο ώστε να μπορούν να μπαίνουν αυστηρότερες ποινές και ειδικότερα την πρόνοια που αναφέρει ότι στις περιπτώσεις που κάποιοι καταδικάζονται για θέματα διαφθοράς στην Αστυνομία, δηλαδή μέλη της Αστυνομίας, δεν έχουν κανένα χώρο στην Αστυνομία γιατί αυτοί αναγκαστικώς θα εκδιώκονται από την Υπηρεσία μέσω πειθαρχικής διαδικασίας.

Στη σύσκεψη έχει επίσης συζητηθεί η νομοθεσία που αφορά την προστασία των προσώπων που δίνουν πληροφορίες καθώς επίσης και η νομοθεσία που σχετίζεται με τους υπό κάλυψη αστυνομικούς.

Κατά τη σύσκεψη έγιναν εισηγήσεις για την περαιτέρω λήψη πρόσθετων μέτρων. Για παράδειγμα διεφάνη ότι με την κύρωση διαφόρων συμβάσεων που σχετίζονται με τα θέματα διαφθοράς προκύπτει ανάγκη να υπάρξουν τροποποιήσεις στο γενικό μας κώδικα ώστε για αντίστοιχα αδικήματα να αναβαθμιστούν οι ποινές που ορίζονται στον ποινικό κώδικα, καθώς επίσης και η λήψη μέτρων συντονισμού μεταξύ των διαφόρων Υπηρεσιών του κράτους ώστε να γίνουν παράλληλες ενέργειες, δραστηριότητες με σκοπό τη δίωξη της διαφθοράς αλλά και του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας έκανε αναφορά σε ειδικά μέτρα που ήδη λαμβάνει η Αστυνομία, όπως μεταθέσεις, η λήψη πρόσθετων μέτρων σε σχέση με τη διερεύνηση υποθέσεων και η δυνατότητα για μετακίνηση μελών της Αστυνομίας που παραμένουν για μια συγκεκριμένη μακρά περίοδο σε συγκεκριμένα καθήκοντα που σχετίζονται με αυτά τα θέματα.

Οι νομοθεσίες αυτές είναι ουσιαστικής σημασίας για να μπορεί να υπάρξει μια αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς στην Αστυνομία και σίγουρα στέλλουν την ίδια ώρα τα αντίστοιχα μηνύματα σε όλα τα μέλη ότι πια με τη λειτουργία της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου, με την παραχώρηση όλων αυτών των εξουσιών και την ύπαρξη της σχετικής νομοθεσίας, τα περιθώρια για όλους εκείνους που επιδείκνυαν αυτή τη συμπεριφορά έχουν στενέψει και πρέπει ουσιαστικά να εγκαταλείψουν (αυτού του είδους) δραστηριότητες. Το ίδιο θέλουμε να σταλούν και κάποια συγκεκριμένα μηνύματα σε όλους αυτούς που εμπλέκονται και στο οργανωμένο έγκλημα ότι, η προηγούμενη αντιμετώπιση του εγκλήματος μπαίνει σε μια εντελώς διαφορετική βάση που είναι πιο αποτελεσματική και πιο ουσιαστική.

Τα νομοσχέδια αυτά θα προχωρήσουν άμεσα, θα γίνει παρουσίαση τους κατά τη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων αύριο και στη συνέχεια θα σταλούν για νομοθετικό έλεγχο στη Νομική Υπηρεσία και θα γίνει παρουσίαση σε κάθε ένα από τα κοινοβουλευτικά κόμματα για ανταλλαγή απόψεων.

Η προσπάθεια μας είναι όσο πιο σύντομα να ψηφιστούν αυτά τα νομοσχέδια. Αλλά αντιλαμβάνεστε ότι είναι σοβαρά νομοσχέδια που σίγουρα αναμένω ότι η Βουλή θα θέλει λίγο χρόνο να τα μελετήσει, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι τα περιθώρια μας επιτρέπουν αυτό το πράγμα να επιτελεστεί σε μακρά χρονική περίοδο. Πρέπει άμεσα, και εννοώ τους επόμενους λίγους μήνες, αυτή η νομοθεσία να εγκριθεί για να μπορέσουν να λειτουργήσουν κατά τρόπο αποτελεσματικό οι αρμόδιες Αρχές»