Σύσκεψη Σαμαρά – Βενιζέλου εν όψει των διαπραγματεύσεων

Σύσκεψη θα έχει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η διαπραγμάτευση με την τρόικα αρχίζει εκ νέου σήμερα, Πέμπτη, αλλά ταυτόχρονα βρίσκεται και στην τελική ευθεία, μετά το τελεσίγραφο του Eurogroup και τη σκληρή δήλωση Σόιμπλε ότι “δεν θα δώσουμε τη δόση με το ζόρι στην Ελλάδα”.

Αν και τα μέτωπα που είναι ανοιχτά είναι πολλά, το βασικό ζήτημα από την πλευρά της κυβέρνησης είναι η διανομή του 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Κληθείς να σχολιάσει τις παρεμβάσεις της τρόικας για τη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ.Κεδίκογλου σημείωσε πως το σχέδιο είναι να διανεμηθεί σε κατηγορίες με «υψηλό δείκτη διάχυσης στη οικονομία», σημειώνοντας ως παράδειγμα του χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς η εν λόγω ομάδα θα δαπανήσει τα χρήματα στην αγορά.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το επιχείρημα, πως τα χρήματα που θα λάβουν οι ένστολοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι από το «κοινωνικό μέρισμα» θα καταλήξουν στην αγορά, απαντά στο αίτημα της τρόικας για αναπτυξιακή διάσταση του μερίσματος. Η τρόικα έχει ζητήσει να διοχετευθεί ένα μέρος του πλεονάσματος σε αναπτυξιακά προγράμματα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση τραβά «βαθιά κόκκινη γραμμή» σε ό,τι αφορά τη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος, όπως δήλωσε στην εφημερίδα Τα Νέα στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού. Η κυβέρνηση προειδοποιεί ότι εμπλοκή σε αυτό το πεδίο μπορεί να οδηγήσει σε ρήξεις.