Σύσκεψη για το χαλούμι – Καμιά παρέκκλιση από τον κανονισμό ΠΟΠ

Σύσκεψη για το χαλούμι – Καμιά παρέκκλιση από τον κανονισμό ΠΟΠ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, σύσκεψης με εκπροσώπους των Αγροτικών Οργανώσεων, στην παρουσία του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή.

Μετά τη σύσκεψη, ο κ. Καδής δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι στη σύσκεψη τέθηκαν τα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της Κύπρου και σε αυτή κυριάρχησε το θέμα του χαλουμιού και η αύξηση του κόστους για δραστηριοποίηση στον αγροτικό τομέα, λόγω της αύξησης στις τιμές των καυσίμων, λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και άλλων.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος πρωτοστάτησε στο να δώσει στήριξη στους αγρότες, όμως τα προβλήματα συνεχίζονται και τέθηκε στη σύσκεψη η ανάγκη για περαιτέρω στήριξη, κάτι που έτυχε θετικής ανταπόκρισης, σημειώνοντας ότι θα εξετάσει τρόπους ώστε να επιτευχθεί αυτό.

Σε ό,τι αφορά το χαλούμι, ο Πρόεδρος εξέφρασε την ξεκάθαρη θέση ότι η νομοθεσία πρέπει να εφαρμοστεί και δεν θα αποδεχθούμε καμιά παρέκκλιση από τον σχετικό κανονισμό, είπε ο κ. Καδής, σημειώνοντας ότι εκφράστηκε η ευχή η μετάβαση στην πλήρη εφαρμογή ΠΟΠ να γίνει με ομαλό τρόπο και για αυτό τον λόγο θα πραγματοποιηθούν και άλλες συσκέψεις.

Πρόσθεσε ότι στη σύσκεψη τέθηκαν, επίσης, θέματα που αφορούν την εφαρμογή της νομοθεσίας για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές κάτι για το οποίο χρειάζεται πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας εξ ου και η ανάγκη για περισσότερους ελέγχους από πλευράς κράτους.

Συζητήθηκε, επίσης, το θέμα των λαϊκών αγορών και αποκλειστικής συμμετοχής αγροτών με κυπριακά προϊόντα, κάτι που θα ρυθμίζεται από νομοθεσία, το νομοσχέδιο για την οποία βρίσκεται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για επεξεργασία.

Τέλος, ανέφερε ότι η σύσκεψη έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα και ο Πρόεδρος τόνισε ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό του αγροτικού κόσμου.