Σύσκεψη για το ΓεΣΥ – ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ κατέθεσαν οδικούς χάρτες για επίλυση των προβλημάτων

Θέματα που αφορούν στη λειτουργία του Γενικού Συστήματος Υγείας ήταν στο επίκεντρο σύσκεψης που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών, η Υπουργός Υγείας και οι ηγεσίες του ΟΑΥ και του ΟΚΥπΥ.

Σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, η Υπουργός Υγείας Δρ Πόπη Κανάρη ανέφερε πως ο ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ κατέθεσαν οδικούς χάρτες, οι οποίοι ετοιμάστηκαν μετά από ξεχωριστές συναντήσεις που είχε με τους δύο οργανισμούς, το Υπουργείο Υγείας.

Βασικοί στόχοι των οδικών χαρτών, πρόσθεσε η κα υπουργός, είναι η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και η επίλυση προβλημάτων που αφορούν μεταξύ άλλων στις λίστες αναμονής, στα ΤΑΕΠ και στους χρόνιους ασθενείς.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης μελετήθηκαν παράλληλα, όπως σημείωσε η Δρ Κανάρη, οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι που προκύπτουν σε σχέση με τη λειτουργία των δημόσιων νοσηλευτηρίων και του ΟΚΥπΥ, ενώ συζητήθηκαν τρόποι, μέσω των οποίων, θα καταστεί δυνατή η οικονομική αυτονόμηση του οργανισμού.

Μετά από μελέτη των οδικών χαρτών, ανέφερε η κα υπουργός, διαφάνηκε η ανάγκη να δοθούν αναλυτικότερα οικονομικά στοιχεία. «Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ζήτησε όπως κατατεθούν πιο ξεκάθαρες θέσεις τόσο σε ότι αφορά το περιεχόμενο των οδικών χαρτών όσο και σε ότι αφορά το θέμα της υλοποίησης τους χρονικά», συμπλήρωσε η Δρ. Κανάρη. Επεσήμανε δε ότι σε ένα μήνα από σήμερα, θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν επί τάπητος και οι δεσμεύσεις του Υπουργείου Υγείας σε σχέση με την προώθηση νομοσχέδιων. «Προωθούμε αρκετά νομοσχέδια, κάποια από αυτά θα κατατεθούν σύντομα στη Βουλή και θα συμβάλουν στη βελτίωση του επιπέδου παροχής στην παροχή υπηρεσιών εντός ΓεΣΥ», τόνισε η κα υπουργός.

Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο για τη λειτουργία των Κέντρων Αποκατάστασης, ανέφερε πως θα κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας. Τόνισε επίσης ότι στις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου είναι η προώθηση της νομοθεσίας για τα Διαγνωστικά Κέντρα. «Το

νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο προς τα τέλη Ιουλίου, θα τεθεί σε διαβούλευση και ακολούθως θα γίνει προώθησή του στη Νομική Υπηρεσία», πρόσθεσε. Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι το νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο έως το τέλος του χρόνου.