Σύσκεψη για τη στεγαστική πολιτική, στο Προεδρικό Μέγαρο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο ευρείας σύσκεψης με θέμα τη στεγαστική πολιτική, με τη συμμετοχή των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών, και Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθώς και εκπροσώπων αρμοδίων Τμημάτων και Φορέων.

Μετά τη σύσκεψη, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι από τον περασμένο Ιούλιο εφαρμόζεται μια στεγαστική πολιτική της Κυβέρνησης για την οποία υπήρξε δέσμευση για αποτίμηση των αποτελεσμάτων της τους πρώτους έξι μήνες. Πρόσθεσε ότι παρά το εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα που έχει περάσει εντούτοις η σύσκεψη σήμερα κατέδειξε «ότι χρειάζεται να επιφέρουμε κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις σε συγκεκριμένες παραμέτρους των διάφορων σχεδίων για να βελτιώσουν τη δυνατότητα των αιτητών να αποταθούν ή να βελτιώσουν τις παροχές».

Ο κ. Νουρής είπε ότι η συζήτηση μεταξύ των εμπλεκομένων θα συνεχιστεί, σημειώνοντας ότι διορίστηκε διυπουργική επιτροπή αποτελούμενη από τους Υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών και Εργασίας, επιτροπή που σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς θα αξιοποιήσει τα αποτελέσματα της σημερινής αποτίμησης τα οποία, όπως είπε, «ήταν πολύ εύστοχα προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις».

Ο κ. Υπουργός τόνισε ότι «η Κυβέρνηση προχώρησε με σχέδια εφαρμογής για στεγαστική πολιτική εστιάζοντας στα θέματα προσιτής κατοικίας και προσιτού ενοικίου. Εκτιμώντας ότι σήμερα στη χώρα μας υπάρχει ένα θέμα με το ενοίκιο, μας ενδιαφέρει χωρίς να δημιουργούμε στρεβλώσεις στην οικονομία, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να είναι πιο προσιτό». Πρόσθεσε ότι ο ΚΟΑΓ έχει προβεί σε ενημέρωσε σε σχέση με κάποιες πρωτοβουλίες που είναι σε εξέλιξη. Ο κ. Νουρής ανέφερε ακόμη ότι θα μελετηθούν όλες οι παράμετροι και εξέφρασε αισιοδοξία ότι σύντομα θα υπάρξουν σχετικές εξαγγελίες.

Ερωτηθείς για το κόστος της στεγαστικής πολιτικής, ο κ. Υπουργός είπε ότι τα κονδύλια που διατίθενται είναι εξαιρετικά γενναιόδωρα, σημειώνοντας ότι από το Υπουργείο Εσωτερικών διατίθενται για το 2020 κονδύλια ύψους 25 εκ. ευρώ για σχέδια εκτοπισθέντων και άλλα έξι εκ. ευρώ διατίθενται για σχέδια ακριτικών και ορεινών περιοχών, πέραν από δαπάνες του ΚΟΑΓ που είναι αρκετά ψηλές. Ερωτηθείς για το σχέδιο Εστία, ο κ. Υπουργός είπε ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν 5600 αιτήσεις, προσθέτοντας ότι «κρίνουμε εξαιρετικά ικανοποιητικό τον αριθμό». Σε άλλη ερώτηση είπε ότι η διυπουργική επιτροπή για τη στεγαστική πολιτική θα συνέλθει εντός Φεβρουαρίου για μια πρώτη αξιολόγηση των σημερινών πορισμάτων.

Σε ερώτηση για τη μεταναστευτική πολιτική, ο κ. Νουρής είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές οικονομικών μεταναστών, αφού έχει υπερβεί κατά πολύ τις δυνατότητες απορρόφησής τους. Είπε ακόμη ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία έχει και αρχές και αξίες που μας υποδηλώνουν και υποδεικνύουν ότι τους πρόσφυγες μετανάστες, τα ασυνόδευτα παιδιά, όσους έχουν ανάγκη έχουμε υποχρέωση να τους περιθάλψουμε και να τους στηρίξουμε. Αυτό που δυσκολευόμαστε είναι να απορροφήσουμε τις μεγάλες μάζες οικονομικών μεταναστών».