Σύσκεψη για την οδική ασφάλεια – Τι αποφασίστηκε

Περαιτέρω αυξημένη παρουσία της Αστυνομίας στους δρόμους και αύξηση ελέγχων νάρκοτεστ και αλκοτέστ, εκστρατείες διαφώτισης για βελτίωση της οδικής συνείδησης των οδηγών και για ευαισθητοποίηση σε σχέση με τις οδικές παραβάσεις και ειδικότερα τη μη στάθμευση σε πεζοδρόμια και σε χώρους ΑμεΑ, και μεγαλύτερος αριθμός συμβατικών οχημάτων για αστυνόμευση του αστικού και υπεραστικού δικτύου, βρίσκονται μεταξύ των αποφάσεων που αφορούν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και που λήφθηκαν κατά τη σημερινή σύσκεψη για την Οδική Ασφάλεια, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.

Οι εν λόγω αποφάσεις ανακοινώθηκαν από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Γιώργο Σαββίδη μετά από το πέρας της σύσκεψης, η οποία «συγκλήθηκε ως αποτέλεσμα της σοβαρής ανησυχίας του Προέδρου της Δημοκρατίας για το θέμα των τροχαίων παραβάσεων και των άδικων θανάτων που παρατηρούνται στην άσφαλτο», όπως σημείωσε ο κ. Υπουργός.

Ανέφερε ακόμη πως κατά τη σύσκεψη έγινε ανταλλαγή απόψεων μεταξύ τόσο των συναρμόδιων με την οδική ασφάλεια Υπουργείων όσο και διαφόρων φορέων και Τμημάτων των Υπουργείων, ως προς το τι θα μπορούσε να γίνει και τι γίνεται για να περιοριστούν οι άδικοι θάνατοι και οι σοβαρές συγκρούσεις στην άσφαλτο,

Από πλευράς Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, είπε ο κ. Σαββίδης «συζητήσαμε το πρόβλημα της κουλτούρας που υπάρχει, η οποία πιστεύω ότι δημιουργεί ένα μεγάλο πρόβλημα στους οδηγούς μας. Από πλευράς Αστυνομίας, τονίσαμε ότι κατά το τελευταίο διάστημα έχει γίνει μεγάλη αύξηση της παρουσίας της Αστυνομίας στους δρόμους, σε σημείο που εκτιμώ ότι έχει γίνει αισθητή από τον κόσμο. Αυτή η παρουσία θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, όπως επίσης θα αυξηθούν οι έλεγχοι για αλκοτέστ και νάρκοτεστ, διότι από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή το νάρκοτεστ κι έγιναν στοχευμένοι έλεγχοι, φάνηκε δυστυχώς ότι πολλοί από τους συμπολίτες μας οδηγούν κάτω από την επήρεια ναρκωτικών.»

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως είπε ακόμη ότι κατόπιν οδηγιών του η Αστυνομία προχωρεί με αύξηση, στο διπλάσιο τουλάχιστον, των ελέγχων νάρκοτεστ που διενεργεί σε οδηγούς, ενώ αύξηση θα υπάρξει και στους ελέγχους για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης. Ταυτόχρονα ο Υπουργός επεσήμανε πως σκοπός δεν είναι η αύξηση των εσόδων του κράτους αλλά η ασφάλεια των οδηγών στους δρόμους. «Έδωσα οδηγίες στην Αστυνομία όπως διπλασιαστούν τουλάχιστον, οι έλεγχοι νάρκοτεστ κι έχω λάβει διαβεβαίωση ότι ήδη αυτό προχωρεί. Αύξηση θα υπάρξει και στους ελέγχους αλκοτέστ. Δεν είναι θέμα αύξησης εσόδων του Κράτους. Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι είναι θέμα προσπάθειας να εμποδίσουμε να οδηγούν στους δρόμους άτομα τα οποία δεν είναι κατάλληλα να οδηγήσουν.»

Ο κ. Σαββίδης σημείωσε ακόμη ότι σε συνεργασία με τους δήμους και τις κοινότητες θα πραγματοποιηθεί εκστρατεία για έλεγχο των διαφόρων οδικών παραβάσεων, με ειδική έμφαση στο θέμα της στάθμευσης σε πεζοδρόμια και σε χώρους ΑμεΑ.

Σε σχέση με το θέμα της αύξησης των ποινών για τροχαίες παραβάσεις, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως σημείωσε πως η συζήτηση των επτά νομοσχεδίων και του ενός Κανονισμού ολοκληρώθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα νομοσχέδια θα τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για ψήφιση εντός μερικών εβδομάδων, ίσως κι εντός Μαρτίου. «Η συζήτηση βρίσκεται στο τελικό της στάδιο κι ελπίζω σε ψήφιση των αυξημένων ποινών που ζήτησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως από τη Βουλή. Έχει ολοκληρωθεί η συζήτησή τους στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και από ότι πληροφορούμαι πιστεύω ότι είναι θέμα μερικών εβδομάδων, ίσως κι εντός του μηνός αυτού να τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας. Αυτές οι ποινές είναι ένας κατασταλτικός παράγοντας που εκτιμώ πως θα βοηθήσει στον περιορισμό των δυστυχημάτων και των οδικών συγκρούσεων.»

Ο κ. Σαββίδης πρόσθεσε ακόμη πως από πλευράς Υπουργείου υπάρχουν κι άλλοι σχεδιασμοί που αποσκοπούν στη μείωση των δυστυχημάτων και στη βελτίωση της ποιότητας των οδηγών, αναφέροντας ενδεικτικά ως παράδειγμα τη Σχολή Επιμόρφωσης Οδηγών, «στην οποία θα παρευρίσκονται οδηγοί των οποίων στερείται το δικαίωμα οδήγησης ή θέλουν να μειώσουν τους βαθμούς ποινής τους, ενώ η Σχολή θα είναι υποχρεωτική σε κάποιες περιπτώσεις. Είμαστε στο στάδιο της υλοποίησής της, έχουμε την έκθεση των εμπειρογνωμόνων και τώρα θα προχωρήσουμε στην αξιολόγηση και τη λήψη μέτρων. Επίσης, θα γίνουν διαφημιστικές εκστρατείες σε συνεννόηση με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών για να μεταφέρουμε το μήνυμα της αναγκαιότητας για καλύτερη οδική συνείδηση», επεσήμανε ο κ. Υπουργός.

Περαιτέρω ανέφερε πως η Αστυνομία έχει εξασφαλίσει ένα μεγάλο αριθμό συμβατικών οχημάτων για αστυνόμευση του αστικού και υπεραστικού δικτύου, τα οποία μπορούν να ελέγξουν μια σειρά από αδικήματα. Όπως είπε «τα οχήματα αυτά θα χρησιμοποιούνται σε μεγαλύτερη έκταση στους δρόμους, οπόταν έστω κι αν καθυστερήσουν για λίγο οι κάμερες, υπάρχουν υπαλλακτικοί τρόποι ελέγχου. Από πλευράς του Υπουργείου μου θα υπάρχει μεγαλύτερη αστυνόμευση, όπως και συνέχιση της συμμετοχής μας στο Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας, του οποίου προεδρεύει ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων».

Καταλήγοντας, ο κ. Σαββίδης υπογράμμισε για ακόμη μια φορά πως «η απόφαση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας είναι ότι όλες οι εισηγήσεις όπως και διάφορά άλλα που συζητήσαμε κατά τη σύσκεψη, θα τεθούν μέσω σημειώματος ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, σε μια από τις επόμενες του συνεδρίες.»