Σύσκεψη αρχηγών και εκπροσώπων κομμάτων για αναπομπές

Η σύσκεψη αρχηγών και εκπροσώπων κομμάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία συνεδριάζει στις 10.00, πριν από τη σύνοδο της Ολομέλειας εξετάζει αναπομπές, αλλά και σειρά νομοσχεδίων και κανονισμών.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αρχηγοί και εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων θα συζητήσουν τον τρόπο χειρισμού των αναπομπών του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για τις δύο προτάσεις νόμου που εγκρίθηκαν από την πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 6 Σεπτεμβρίου μαζί με το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις.

Τα νομοθετήματα που αναπέμφθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι ο περί Εργασιών Πιστωτικών Ιδρυμάτων (Τροποποιητικός Νόμος του 2014), ο οποίος αφορά το δικαίωμα των δανειοληπτών να καταγγέλλουν στην Κεντρική Τράπεζα τραπεζικά ιδρύματα για παραβίαση των κώδικα δεοντολογίας που αφορά αναδιαρθρώσεις δανείων, καθώς και ο περί της Κεντρικής Τράπεζας (Τροποποιητικός Νόμος του 2014), που παρέχει την δυνατότητα της εποπτικής αρχής να παρεμβαίνει σε περίπτωση μαζικών εκποιήσεων.

Περαιτέρω, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων θα ενημερωθούν για σειρά νομοσχεδίων και κανονισμών και θα αποφασίσουν κατά πόσο θα κηρυχθούν κατεπείγοντα για να τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας, η οποία μέχρι στιγμής προγραμματίζεται να αρχίσει στις 10.30.

Συγκεκριμένα, ενώπιον της σύσκεψης αρχηγών και εκπροσώπων κομμάτων θα τεθούν ένα νομοσχέδιο και δύο κανονισμοί που αφορούν το ΦΠΑ και είναι εναρμονιστικά και νομοσχέδιο και κανονισμός που σχετίζονται με τις μνημονιακές υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και αφορούν εκσυγχρονισμό του νόμου για τις εμπορικές επωνυμίες.

Παράλληλα, αναμένεται να τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση το νομοσχέδιο παράτασης της προθεσμίας που δίνεται σε ιδιοκτήτες οχημάτων που δεν έχουν πληρώσει την άδεια κυκλοφορίας τους να αποταθούν στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών για διευθέτηση του χρέους τους με 12 μηνιαίες δόσεις από τις 30 Σεπτεμβρίου στις 30 Νοεμβρίου.