Σύντομη συνάντηση Μέρκελ – Πούτιν στο Ρίο ντε Ζανέιρο

Σύντομη συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν με επίκεντρο την ουκρανική κρίση είχε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στο Ρίο ντε Ζανέιρο, όπου βρέθηκαν αμφότεροι για τον τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου.

Οι δύο ηγέτες απέφυγαν τις δηλώσεις βάσει πρωτοκόλλου κατά την έναρξη της συνάντησης.

Από ρωσικής πλευράς ανακοινώθηκε ότι οι δύο ηγέτες εκτιμούν ότι η κατάσταση στην Ουκρανία «τείνει προς κλιμάκωση» και υπογραμμίζουν την ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών για την επίτευξη εκεχειρίας στην Ουκρανία.

Οι δύο ηγέτες βρίσκονται σε τακτική τηλεφωνική επικοινωνία με την Μέρκελ να καλεί σταθερά τον Πούτιν να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να τερματιστούν οι συγκρούσεις στα ανατολικά της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, όπου εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί.

«Αμφότεροι Πούτιν και Μέρκελ υπογράμμισαν την επείγουσα ανάγκη να επαναληφθεί η εργασία της Ομάδας Επαφής στην Ουκρανία, πιθανώς υπό τη μορφή τηλεδιάσκεψης. Κοινή τους άποψη είναι ότι για να συνεχιστεί το έργο της Ομάδας Επαφής πρέπει να κηρυχθεί εκεχειρία το ταχύτερο δυνατό» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σε ανακοίνωση της γερμανικής καγκελαρίας αναφέρεται ότι οι αποτελεσματικοί έλεγχοι κατά μήκος των συνόρων της Ρωσίας με την Ουκρανία και η ανταλλαγή κρατουμένων αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για επίτευξη εκεχειρίας.