Σύνταξη στα 60 υπόσχεται η Λεπέν

Η Μαρίν Λεπέν δήλωσε σήμερα ότι σκοπεύει να ψηφίσει «αμέσως» έναν νόμο που θα προβλέπει τη μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60, αν κερδίσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, χωρίς όμως να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του.

«Θα ψηφίσω τον νόμο αμέσως και θα ορίσουμε ένα χρονοδιάγραμμα που θα επιτρέψει να επιστρέψουμε στη συνταξιοδότηση στα 60 έτη με 40 χρόνια εργασίας», δήλωσε η υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου στον τηλεοπτικό σταθμό RTL.

Η Λεπέν είχε παρουσιάσει με βίντεο στις 11 Απριλίου «τα δέκα συγκεκριμένα μέτρα, που θα έχουν άμεση επίπτωση στην καθημερινότητα», τα οποία σκοπεύει να λάβει «τους πρώτους δύο μήνες της θητείας μου», «αμέσως». Η «επαναφορά της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 έτη με 40 χρόνια εργασίας» ήταν μεταξύ των μέτρων αυτών.

Στις αρχές Μαΐου η ακροδεξιά υποψήφια είχε δηλώσει ότι «η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας» είναι απαραίτητη ώστε να μπορέσει να μειωθεί, «ίσως στο τέλος της πενταετίας», η ηλικία συνταξιοδότησης στα 60 έτη.

Η ηλικία από την οποία οι Γάλλοι μπορούν να ζητήσουν σύνταξη έχει αυξηθεί στα 62 χρόνια από τα 60 για τη γενιά που γεννήθηκε το 1955 βάσει της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που υιοθετήθηκε το 2010. Εκτός από τη νόμιμη ηλικία, για να λάβει κάποιος που ανήκει στη γενιά αυτή πλήρη σύνταξη πρέπει να έχει συμπληρώσει 41,5 χρόνια εργασίας.

Όσοι ξεκίνησαν να εργάζονται πολύ νωρίτερα μπορούν να αποχωρούν στα 60, αν έχουν συμπληρώσει τα χρόνια εργασίας.