Σύνοδος Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ στις 28 Ιανουαρίου

Κατά την τριμερή σύνοδο κορυφής σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών/Κυβερνήσεων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία στις 28 Ιανουαρίου 2016, θα συζητηθούν περιφερειακά θέματα και θέματα συνεργασίας μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ σε πρακτικούς τομείς.

Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Μέσης Ανατολής στο Υπουργείο Εξωτερικών, Πρέσβης Λεωνίδας Παντελίδης, δήλωσε ότι γίνονται πολλές προετοιμασίες για την επικείμενη συνάντηση κορυφής.

Σε ερώτηση για το ποια θέματα προωθούνται στην ημερήσια διάταξη είπε ότι στην ατζέντα βρίσκονται τα περιφερειακά θέματα και τα θέματα συνεργασίας των τριών χωρών σε πρακτικούς τομείς. Υπάρχουν πάρα πολλά θέματα στα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε, 15-20 θέματα, υπάρχουν κάποιες κατ’ αρχήν προτεραιότητες και προσπαθούμε να εντοπίσουμε και πιο συγκεκριμένες προτεραιότητες, πιο συγκεκριμένους τομείς συνεργασίας, αλλά αυτό χρειάζεται κάποια επεξεργασία και συζήτηση”, ανέφερε.

Ταυτόχρονα, σημείωσε, με τη συνάντηση κορυφής, υπάρχει και μια τριμερής Υπουργική Επιτροπή που δημιουργήθηκε (Steering Committee) που κοιτάζει και τα πιο πρακτικά θέματα συνεργασίας όπως τρομοκρατία, τουρισμό, διαχείριση νερών, επείγουσες καταστάσεις και άλλα. Ωστόσο, είπε, είμαστε ακόμη στην αρχή.

Ερωτηθείς για τα θέματα ενέργειας που θα συζητηθούν, ο κ. Παντελίδης είπε ότι θα συμμετάσχουν και οι Υπουργοί Ενέργειας.

“Δεν θα απασχολήσουν σε μεγάλη λεπτομέρεια συγκεκριμένα θέματα τη συνάντηση, αλλά θα δοθεί ευκαιρία στους τρεις Υπουργούς Ενέργειας που θα είναι μαζί να κοιτάξουν αυτά τα θέματα”, πρόσθεσε.