Σύνοδος Κορσικής: Ύστατο μήνυμα διαλόγου στην Τουρκία, αλλιώς κυρώσεις – Ανακοινώσεις για τα εξοπλιστικά

Οι χώρες που λάμβαναν μέρος στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο δεν έχουν υποχρεωτικά την ίδια θέση απέναντι στην Τουρκία, με ορισμένες, όπως η Ισπανία και η Μάλτα να διατηρούν ακόμα και σήμερα στενές σχέσεις. Αυτό, όμως, δεν εμπόδισε τους επτά ηγέτες να φτάσουν σε ένα κοινό μήνυμα προς την Άγκυρα μέσω του ανακοινωθέντος της Συνόδου, το οποίο συνοψίζεται στην εξής φράση: ή η Τουρκία θα αποκλιμακώσει άμεσα τις επιθετικές της ενέργειες ή οι κυρώσεις είναι πάνω στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής σε δύο εβδομάδες.

Η ουσία της συζήτησης των ηγετών, η οποία, ως προς την Τουρκία κράτησε αρκετή ώρα και ήταν ένας από τους λόγους και για την καθυστέρηση των κοινών δηλώσεων με φόντο την ακτή της Κορσικής, εμπερικλείεται στο σημείο 6 του κοινού ανακοινωθέντος των επτά κρατών. Εκεί, πέρα από την πλήρη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο «για τις επανειλημμένες παραβιάσεις κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως και για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας», υπογραμμίζεται η ανάγκη διαλόγου, προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση. Οι ηγέτες μπορεί να καλωσορίζουν τις μεσολαβητικές προσπάθειες που έχουν αναληφθεί, πλην όμως, έχουν πέσει μέχρι στιγμής στο κενό, αλλά παράλληλα αναγνωρίζουν ότι είναι η Τουρκία που δεν έχει ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές εκκλήσεις για τερματισμό των μονομερών ενεργειών σε Αν. Μεσόγειο και Αιγαίο. Υπό αυτό το πρίσμα και εφόσον η Τουρκία δεν εμπλακεί σε διάλογο, τα κράτη-μέλη εμφανίζονται έτοιμα να συζητήσουν έναν εκτεταμένο κατάλογο κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.

Και μπορεί το ύφος όλων των ηγετών να μην ήταν το ίδιο, λαμβάνοντας υπόψιν και τις διαφορετικού επιπέδου διμερείς σχέσεις με την Τουρκία, το συμπέρασμα, όμως, είναι κοινό: η Τουρκία έχει μια τελευταία ευκαιρία, αυτές τις μέρες, να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες και να επιστρέψει στο τραπέζι της συζήτησης. Αν δεν το πράξει, οι επιλογές των κρατών-μελών της Ε.Ε. είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Και, όπως επεσήμαινε διπλωματική πηγή, μπορεί ακόμα αρκετά κράτη-μέλη να είναι επιφυλακτικά, αλλά το μέτωπο όσων έχουν κουραστεί με τον τουρκικό νεο-οθωμανισμό και την παράκαμψη όλων των ευρωπαϊκών ευκαιριών για διάλογο έχει αρχίσει και διευρύνεται.

Από την Κορσική, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν πέτυχε να διχάσει την Ε.Ε., υπογραμμίζοντας ότι οι ηγέτες των χωρών της Μεσογείου κράτησαν ενιαία στάση απέναντι στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την Τουρκία ότι «απροκάλυπτα απομακρύνεται από κάθε προσπάθεια διαλόγου» και τόνισε ότι, αν η Τουρκία θέλει ειλικρινή διάλογο, θα πρέπει να το αποδείξει στην πράξη. Βεβαίως, όπως είναι σαφές για την ελληνική πλευρά, αν η Τουρκία δεν αποστεί των προκλήσεων-κάτι που καθόλου έτοιμη δεν φαίνεται να κάνει-, η οδός των κυρώσεων είναι μονόδρομος.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος και το ραντεβού Μητσοτάκη-Μακρόν που κράτησε περί τη μία ώρα, με τη συζήτηση να περιστρέφεται γύρω και από την Τουρκία, αλλά και από τα εξοπλιστικά και τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας. Ως προς τη σχέση με την Τουρκία, αλλά και τι πρέπει να γίνει τις επόμενες μέρες, η ελληνογαλλική ταύτιση ήταν σαφής, αλλά αυτό αποτυπώθηκε ήδη στο ανακοινωθέν της Συνόδου. Άκρως ενδιαφέρουσα ήταν η εκτενής συζήτηση για τα εξοπλιστικά. Κυβερνητικές πηγές παρέπεμπαν μονότονα στην ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, όπου αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις. Στην αιχμή του ελληνικού ενδιαφέροντος τα αεροσκάφη Rafale, με την Ελλάδα να ενδιαφέρεται, μεταξύ άλλων, για 18 αεροσκάφη, τα 6 ή και τα 8 καινούργια. Επίσης, σε φάση τελικής συνεννόησης βρίσκεται και η αμυντική συμφωνία, η οποία, εφόσον κλειδώσει οριστικά, μπορεί να υπογραφεί σε νέο ραντεβού των δύο ηγετών, το πιθανότερο στο Παρίσι.