Σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών: Συμπτώματα και θεραπείες

Το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών (restless legs syndrome, RLS) είναι μια περίεργη πάθηση την οποία οι γιατροί δεν είναι σίγουροι τι την προκαλεί. Ωστόσο, φαίνεται πως κάποιες φορές είναι κληρονομική, ενώ επιδεινώνεται από το στρες.που χαρακτηρίζεται ως νευρολογική διαταραχή ύπνου. Πρόκειται από μια μη ηθελημένη ανάγκη κίνησης, συνήθως των κάτω άκρων των ποδιών αλλά μερικές φορές και των χεριών και σπάνια του κορμού.

Μπορεί επίσης να σχετίζεται με βλάβη των νεύρων που προκαλείται από διαβήτη ή αλκοολισμό. Μερικές φορές οι άνθρωποι βιώνουν το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών εξαιτίας ανεπάρκειας σιδήρου ή νεφρικής ανεπάρκειας.

Τα συμπτώματα

Το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών είναι μια δυσάρεστη αίσθηση στα πόδια. Μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά συνήθως επιδεινώνεται τη νύχτα και μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο. Περιγράφεται ως μια αίσθηση «μυρμηγκιάσματος» στο εσωτερικό μέρος της κνήμης και μπορεί να σχετίζεται με γενικότερους πόνους και ενοχλήσεις στα πόδια. Η αίσθηση συνήθως εξαφανίζεται με την κίνηση του αντίστοιχου άκρου.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσάρεστες αισθήσεις στα άκρα, ιδιαίτερα στις κνήμες. Μπορούν να παρουσιαστούν και στα δύο πόδια, ενώ ορισμένες φορές προσβάλλουν και τα χέρια. Τα άτομα που έχουν το σύνδρομο συνήθως αναφέρουν συμπτώματα που περιγράφονται σαν ανατριχίλα, μυρμήγκιασμα, κάψιμο, πόνος, τράβηγμα ή ακόμη σαν κάτι που έρπει κάτω από το δέρμα.

Αν πάσχετε από σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, μπορείτε να δοκιμάσετε τις παρακάτω θεραπείες.

Παυσίπονα
Υπάρχουν αντιφλεγμονώδη και ήπια μυοχαλαρωτικά μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα που μπορούν να βοηθήσουν τα συμπτώματά σας, προτού αυτά γίνουν ιδιαίτερα έντονα.

Διαχείριση του στρες
Αναζητήστε τρόπους για να αποβάλλετε το στρες από τη ζωή σας. Εξασκηθείτε σε ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, διαλογισμού, διατάσεων, γιόγκα αλλά και μεγάλους περιπάτους. Ολες αυτές είναι τεχνικές αντι-στρες που μπορούν να λειτουργήσουν με τα συμπτώματά σας.

Ενυδάτωση
Κάνοντας ένα ζεστό, μακράς διάρκειας μπάνιο, μπορείτε να χαλαρώσετε τους μύες από την ένταση.

Μία ώρα ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας
Αν το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών κρατάει μέχρι το βράδυ, δοκιμάστε να ξεκλέβετε μία ώρα ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Βεβαιωθείτε πως η κρεβατοκάμαρά σας είναι δροσερή, ήσυχη και χωρίς ακαταστασία. Βρείτε χρόνο να τεντωθείτε, πιείτε ένα χαλαρωτικό φλιτζάνι τσάι από βότανα, ή ζεστό γάλα και κάντε κάτι χαλαρωτικό, όπως το διάβασμα, πριν σβήσετε τα φώτα. Προσπαθήστε να πηγαίνετε για ύπνο και να σηκώνεστε την ίδια ώρα κάθε ημέρα. Μια στάνταρντ ρουτίνα μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να ξεκουραστεί επαρκώς και αυτό μπορεί να χαλαρώσει το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών.

Άσκηση
Γυμναστείτε, αλλά μην παραλείψετε μετά την άσκηση να κάνετε τέντωμα (στρέτσινγκ) και μασάζ. Ένα χαλαρωτικό μπάνιο μετά από την άσκηση, μπορεί να σας προσφέρει την ανακούφιση που χρειάζεστε.

Περικοπή αλκοόλ
Σε πολλούς ανθρώπους το αλκοόλ προκαλεί σύνδρομο ανήσυχων ποδιών. Προσπαθήστε να το μετριάσετε ή αν γίνεται να το κόψετε εντελώς.

Διακοπή του καπνίσματος
Η νικοτίνη φαίνεται επίσης να εντείνει το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών. Ζητήστε βοήθεια αν δεν μπορείτε να το κόψετε μόνοι σας, γιατί θα ενισχύει τη γενικότερη υγεία σας.

Με μέτρο η καφεΐνη
Επειδή το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών συνδέεται με το στρες και την υπερδιέγερση, θα ανακουφιστείτε αν αντικαταστήσετε τα πολλά φλιτζάνια καφέ με τσάι και ήρεμα αφεψήματα, όπως επίσης και με καφέ ντεκαφεϊνέ.