Σύμφωνο συμβίωσης για ετεροφυλόφιλα και ομοφυλόφιλα ζευγάρια επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών

Ένα ιδιαίτερα δύσκολο και περίπλοκο νομοσχέδιο, που αναμένεται να προκαλέσει και την αντίδραση της Εκκλησίας, επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών.

Αφορά στο σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, το οποίο, έχει θεσμοθετηθεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες κατά κύριο λόγο για να δίνει λύση δέσμευσης στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια.

Θα δίνει και σε ετεροφυλόφιλα, αλλά και σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια που δεν επιθυμούν να τελέσουν το μυστήριο του γάμου, δικαιώματα ίδια με αυτά που δίνει ο γάμος. Τα παιδιά των ζευγαριών με σύμφωνο συμβίωσης θα έχουν νομίμως πατέρα τον άνδρα με τον οποίο η μητέρα τους κατήρτισε το σύμφωνο, και με ανάλογο τρόπο θα ρυθμίζονται και τα περιουσιακά  και  κληρονομικά δικαιώματα.

Ως νόμιμα ζευγάρι θα συμβιώνουν και τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια,  για τα οποία πάντως, υπάρχει ο σκόπελος της υιοθεσίας παιδιών.

Το διαζύγιο προβλέπεται με απλή λήξη του συμβολαίου

Τη θεσμοθέτηση του συμφώνου ζήτησε και η τέως Επίτροπος Διοικήσεως Ηλιάνα Νικολάου, μετά από περίπτωση νεαρής Κύπριας που ήθελε να παντρευτεί τον επίσης Κύπριο σύντροφό του με πολιτικό γάμο, αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση από κανένα δήμο.