Σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ζητά η ΝΔ μετά το Φαρμακονήσι

Μετά το επεισόδιο στο Φαρμακονήσι η ΝΔ αλλάζει πλεύση σε ότι αφορά τους χειρισμούς στα Ελληνοτουρκικά. Αποτέλεσμα ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος να ζητήσει με επιστολή του από  τον Υπουργό Εξωτερικών  Νίκο Κοτζιά τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) .

Στην επιστολή του ο  Κουμουτσάκος τονίζει ότι η ΝΔ παρακολουθεί την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο από τουρκικής πλευρά  και προσθέτει:

«Πέραν όμως των από αέρος προκλήσεων, η παρουσία τουρκικών πολεμικών και λιμενικών σκαφών στην περιοχή των Ιμίων εντάσσεται στο πλαίσιο των τουρκικών αβάσιμων αιτιάσεων περί “γκρίζων ζωνών”. Ταυτόχρονα, σε συνέχεια των αναθεωρητικών δηλώσεων σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης, τούρκοι αξιωματούχοι υπενθυμίζουν επισήμως και μετ’ επιτάσεως, τις αμφισβητήσεις της γείτονος στο Αιγαίο. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα της παραβατικής επιμονής της Άγκυρας είναι η πρόσφατη, πολύωρη παραμονή σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής κοντά στη νήσο Παναγιά και, βέβαια, η σημερινή κλιμάκωση με την επικίνδυνα προκλητική παραβίαση των χωρικών μας υδάτων και πάλι στο Φαρμακονήσι. Ο συνδυασμός όλων αυτών προκαλεί εύλογη ανησυχία για τη στρατηγική πίσω από τις τουρκικές ενέργειες, αλλά και την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ως εκ τούτου, απαιτείται ενδελεχής αξιολόγηση των δεδομένων και εκτίμηση της προβληματικής δυναμικής που αναπτύσσεται όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα. Λόγω της ιδιαίτερης σοβαρότητας των ζητημάτων που ανακύπτουν, εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ζητώ, επειγόντως, επίσημη ενημέρωση με τη σύγκληση του ΕΣΕΠ για την κατάσταση, την πορεία και τις προοπτικές των ελληνοτουρκικών σχέσεων, σε όλα τα πεδία και τομείς (πολιτικό – διπλωματικό, ασφάλεια, προσφυγικό, οικονομία)».