Σύγκληση της Ολομέλειας για το δημοψήφισμα απαιτεί ο Αλ. Τσίπρας

Άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» και άμεση σύγκληση της Ολομέλειας για το δημοψήφισμα ζήτησε ο Αλ.Τσίπρας μιλώντας στο Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής. Πρόσθεσε ότι έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 120 υπογραφές, αλλά η κυβέρνηση φοβάται να συγκαλέσει την Ολομέλεια γιατί φοβάται διαρροές από τους δικούς της βουλευτές.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να συμμορφωθεί με το Σύνταγμα και τους νόμους, κατηγορώντας την για συμπόρευση με την ντόπια και ξένη κλεπτοκρατία. Προδιέγραψε ότι το κόμμα του θα χρησιμοποιήσει κάθε θεσμικό μέσο για να αποτρέψει όχι μόνο το «ξεπούλημα της ΔΕΗ», αλλά και την παραχώρηση του αιγιαλού σε επιχειρηματικά συμφέροντα, και την ψήφιση νόμου που θα καταργεί το δικαίωμα στην απεργία, «εν μέσω μάλιστα θερινών τμημάτων».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι πολύ περισσότεροι από 120 οι βουλευτές που ζητούν άμεση σύγκληση της Ολομέλειας και χαρακτήρισε «αυτονόητη την τοποθέτηση του προεδρείου της Βουλής» για το ζήτημα της συλλογής υπογραφών και την ενεργοποίηση του άρθρου 44 του Συντάγματος για δημοψήφισμα.

Ταυτόχρονα, ο κ. Τσίπρας κάλεσε το Μέγαρο Μαξίμου και τα «τζιμάνια συμβούλους του πρωθυπουργού» να εγκαταλείψουν τα σενάρια που καλλιεργούν για την έλευση αριστερής παρένθεσης στη χώρα. «Πιστεύει, αλήθεια, κανείς ότι εμείς εδώ του ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτή την ιστορία, θα είμαστε οι χρήσιμοι ηλίθιοι; Πιστεύει κανείς ότι εμείς θα σπεύσουμε να επωμιστούμε το βάρος μιας κατεστραμμένης οικονομίας, μιας εκποιημένης χώρας, θεωρώντας όλα αυτά τα εγκλήματα τετελεσμένα; Για να σας αφήσουμε να παίξετε και το τελευταίο σας χαρτί, όπως φανερώνουν τα τζιμάνια σύμβουλοι του πρωθυπουργού, της περιβόητης αριστερής παρένθεσης; Αυτό πιστεύετε ότι θα κάνουμε; Δεν έχετε καταλάβει. Δεν έχετε καταλάβει καλά ούτε εσείς, ούτε αυτοί που νομίζουν ότι έχουν να κάνουν με ανθρώπους που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να καθίσουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Και ας μην υπάρχει χώρα να κυβερνήσουν από το Μέγαρο Μαξίμου. Δεν έχετε καταλάβει καλά με ποιους έχετε να κάνετε. Δεν είμαστε εμείς διψασμένοι για εξουσία. Είμαστε διψασμένοι για να πάρουμε την εξουσία από τα χέρια της ντόπιας και ξένης κλεπτοκρατίας και να την μεταβιβάσουμε. Να τη δώσουμε εκεί που ανήκει. Στον ελληνικό λαό», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, για να επισημάνει πως πλέον «δεν κυβερνά το πρώτο και τρίτο κόμμα. Κυβερνά το δεύτερο και το τέταρτο κόμμα» και συνεπώς η κυβέρνηση «στερείται πολιτικής και ηθικής νομιμοποίησης να λαμβάνει αποφάσεις που θα δεσμεύουν τη χώρα εις το διηνεκές». Επανέλαβε δε ότι «μέχρις ότου η χώρα να οδηγηθεί, ομαλά και συντεταγμένα, στη λαϊκή ετυμηγορία, με βάση τους διαμορφωμένους νέους πολιτικούς συσχετισμούς, οφείλει αυτή η κυβέρνηση να επιδιώκει ευρύτατη συναίνεση, και σε κάθε περίπτωση τη συναίνεση του πρώτου κόμματος, για κάθε κρίσιμη απόφαση».

Κατήγγειλε δε την κυβέρνηση ότι «ως μια κυβέρνηση που ψυχορραγεί και καταστρέφει τα πάντα φεύγοντας», όχι μόνο δεν έλαβε το μήνυμα των εκλογών, αλλά έβαλε σε εφαρμογή το «δόγμα Σαμαρά», σύμφωνα με το οποίο «αφού δεν μπορούμε να αποτρέψουμε την επερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τότε ας μην της αφήσουμε περιθώρια και εργαλεία για να ανατάξει αυτή η χώρα».

Κλείσιμο της Βουλής

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στο «αιφνιδιαστικό» κλείσιμο της Βουλής κατά το οποίο υπήρξε «καταιγισμός νομοσχεδίων και τροπολογιών» και ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα αναγκάσει τους 50 προεπιλεγμένους βουλευτές που θα ψηφίσουν αυτά τα κρίσιμα θέματα «να πάρει ο κάθε ένας ξεχωριστά την ευθύνη στο φως και όχι κρυπτόμενοι», γιατί μας γυρνάνε 64 χρόνια πίσω.

«Ζούμε την πιο εγκληματική πράξη του Μνημονίου. Πρώτα απαλλοτριώσατε το εισόδημα, στη συνέχεια κατεδαφίσατε το κοινωνικό κράτος και τώρα επιχειρείτε να ξεπουλήσετε τον δημόσιο πλούτο» κατήγγειλε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι στην πραγματικότητα «βγαίνουν στο σφυρί ολόκληροι νομοί με τον ορυκτό τους πλούτο και τους υδάτινους πόρους».
Ο κ. Τσίπρας απεύθυνθηκε στον παριστάμενο υπουργό Περιβάλλοντος, λέγοντας: «Αλήθεια κύριε Μανιάτη. Πόσο κοστολογείτε αυτό το κομμάτι της χώρας; Πόσο κοστολογείτε τα ατμοηλεκτρικά εργοστάσια και τα φράγματα; Πόσο κοστολογείτε τα αποθέματα λιγνίτη; Οι ειδικοί μιλάνε για αξία εκατοντάδων δισεκατομμυρίων. Είναι ύβρις, κύριοι του Μνημονίου, να μιλάτε για μικρή ΔΕΗ, γιατί η ΔΕΗ είναι ανεκτίμητο κομμάτι αυτής της χώρας».

Σχολίασε, επίσης, πως ακόμη και η μετοχοποποίηση είναι αυτή που έφερε αύξηση 103% στους καταναλωτές και 80% στις επιχειρήσεις και μαζί έφερε και «κάποια κουμάσια σαν την Energa, που έβγαλε στο εξωτερικό ακόμη και τα χαράτσια που εισέπραξε και που μάλιστα, στη δίκη της, υπερασπιστής της ήταν ο σημερινός υπουργός Υγείας και δεν παρέστη εκπρόσωπος του ελληνικού δημοσίου».

Τρόικα και συμφέροντα

Ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε επίσης ότι το νομοσχέδιο ψηφίζεται «διότι υπάρχει απαίτηση από τους πιστωτές να πάρουν ζεστό χρήμα και γιατί -ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας- πρέπει να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο της ενέργειας. Και αυτό να γίνει άρον-άρον, πριν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και τελειώσει το καλαμπούρι της κλεπτοκρατίας και της οικονομικής ολιγαρχίας σε αυτόν τον τόπο».

«Παραλάβατε κράτος, θα παραδώσετε αποικία. Αποικία των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων και της διαπλοκής που καιροφυλακτεί να ξεκοκαλίσει έναντι πινακίου φακής δημόσιες επιχειρήσεις της χώρας. Αναλαμβάνεται μια ιστορική ευθύνη. Μάς γυρνάτε 64 χρόνια πίσω, στην εποχή της POWER. Και αυτή την απόφαση δεν θα την πάρετε κρυπτόμενοι, αλλά στο φως. Και ο κάθε βουλευτής θα αναλάβει την ευθύνη του» επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Και συνέχισε, λέγοντας: «Μοναδικό σας κριτήριο είναι να προλάβετε να ξεπουλήσετε ό,τι απέμεινε από τον δημόσιο πλούτο και να δημιουργήσετε αρνητικά αποτελέσματα για την επόμενη κυβέρνηση.

» Η λογική σας είναι ότι αφού δεν μπορούμε να αποτρέψουμε την επερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρέπει να του αφήσουμε περιθώρια και εργαλεία. Έρχεστε άρον-άρον και ξεπουλάτε τον ενεργειακό τομέα της χώρας σε συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα, πριν τελειώσει το καλαμπούρι της κλεπτοκρατίας. Όσο όμως και να προφυλάσσεστε, και αυτό θα το μάθουν οι έλληνες πολίτες».

Δημοψήφισμα

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για εκτεταμένο μπλακ άουτ της κυβέρνησης τις τελευταίες ημέρες, μετά την ομιλία του στο Αμύνταιο, στην οποία, «μεταβιβάζοντας αίτημα των εργαζομένων και των συνδικάτων», μίλησε για τη συλλογή υπογραφών για δημοψήφισμα και τη συγκρότηση παλλαϊκού μετώπου για τη ΔΕΗ. «Κινείστε ως κυβέρνηση στα σκοτάδια. Αδυνατείτε να καταλάβετε τι συμβαίνει στην κοινωνία. Σας φοβίζουν οι κάλπες. Γνωρίζαμε ότι δεν τολμάτε να κάνετε δημοψήφισμα. Αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι ότι δεν τολμάτε να κάνετε ούτε συζήτηση στη Βουλή για το δημοψήφισμα, όπως ζητάνε όλα τα κόμματα και οι ανεξάρτητοι βουλευτές», είπε και κάλεσε την κυβέρνηση «να συμμορφωθεί με το Σύνταγμα και τους νόμους».

«Εμείς θα χρησιμοποιήσουμε κάθε θεσμικό μέσο, ώστε να έχει τη δυνατότητα η ελληνική κοινωνία να πάρει θέση. Θα καταθέσουμε πρόταση για δημοψήφισμα όπως προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής. Και απαιτούμε την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας» τόνισε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε: «Η τοποθέτηση του Προεδρείου της Βουλής για το θέμα της συλλογής υπογραφών και την ενεργοποίηση του άρθρου 44 του Συντάγματος είναι η αυτονόητη. Οι βουλευτές που ζητούν να ανοίξει η Ολομέλεια για να γίνει συζήτηση για δημοψήφισμα είναι ήδη πολύ περισσότεροι από τους απαιτούμενους 120».