Σόιμπλε: “Ναι” σε επαναγορά χρέους – “Όχι” σε νέο κούρεμα

Το ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικών ομολόγων που διακατέχει ο δημόσιος τομέας απέκλεισε ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Θετική, ωστόσο, υπήρξε η στάση του σχετικά με την προοπτική δημιουργίας ενός προγράμματος επαναγοράς του ελληνικού χρέους.Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο Σόιμπλε σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk σημείωσε πως “τα κράτη δεν μπορούν νομικά να δεχτούν ζημίες δισεκατομμυρίων ευρώ στα ελληνικά ομόλογα  και ότι το κούρεμα είναι μια συζήτηση που δεν έχει μεγάλη σχέση με την πραγματικότητα στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης“.

Διαφορετική ήταν η στάση του σχετικά με το ζήτημα της επαναγοράς χρέους.  Ο  Γερμανός υπουργός οικονομικών επεσήμανε πως η επαναγορά ομολόγων αποτελεί μια επιλογή και ότι κάτι τέτοιο έχει ήδη τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων από ορισμένα μέλη της κεντρικής τράπεζας, “Ένα πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων βάσει του οποίου η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει νέα δάνεια ώστε να αγοράσει τα παλαιότερα είναι μια επιλογή», υποστήριξε, προσθέτοντας πως «αυτή η θέση έχει τεθεί προς συζήτηση από ορισμένα μέλη της κεντρικής τράπεζας“.

Εν τω μεταξύ, με βάση δημοσίευμα της Real news, έχει ήδη προκύψει παρασκηνιακή συμφωνία από ΔΝΤ, Κομισιόν και Γερμανία για την επαναγορά ελληνικών ομολόγων κάτω από άκρα μυστικότητα στις αρχές της εβδομάδας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε διπλωματική πηγή στην εφημερίδα, οι τεχνικές υπηρεσίες του Ταμείου και η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών της Κομισιόν συμφωνούν ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να γίνει βιώσιμο στα χαρτιά, αν η Ελλάδα και οι εταίροι εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων που σήμερα κατέχει ο ιδιωτικός τομέας (να γίνει δηλαδή ένα δεύτερο PSI).