Σόιμπλε: ΗΠΑ και Ιαπωνία να μοιραστούν το βάρος της παγκόσμιας οικονομικής σταθερότητας

Υπόδειξη προς ΗΠΑ και Ιαπωνία να αναλάβουν τις ευθύνους τους για τη διασφάλιση της παγκόσμιας οικονομικής σταθερότητας έκανε ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα στη σύνοδο των G20, που θα γίνει το προσεχές Σαββατοκύριακο, πως η συζήτηση δεν πρέπει να επικεντρωθεί αποκλειστικά στην κρίση της Ευρωζώνης.

Ο Σόιμπλε σε συνέντευξη του, λίγο πριν την έναρξη της συνόδου των G20 στο Μεξικό, τόνισε πως είναι απαραίτητο οι κορυφαίες οικονομίες να δημιουργήσουν βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της προώθησης διαρθωτικών αλλαγών, αλλά και να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη της αγοράς.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η προσεχής σύνοδος δεν πρέπει να εστιάσει μόνο στο ζήτημα της κρίσης της Ευρωζώνης, καθώς υπάρχουν και άλλα πιο φλέγοντα θέματα, όπως τα δημοσιονομικά προβλήματα των ΗΠΑ και τα προβλήματα χρέους της Ιαπωνίας.

“Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία φέρουν το ίδιο μεγάλο μερίδιο ευθύνης όπως και οι Ευρωπαίοι’ τόνισε ο κ. Σόιμπλε, ενώ πρόσθεσε πως “Χωρίς ενοποίηση και μεταρρυθμίσεις, ρισκάρουμε να υπάρξει περαιτέρω απώλεια εμπιστοσύνης και ακόμη χαμηλότερη ανάπτυξη. Δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη ενώ υπάρχει ταυτόχρονα ένα βουνό χρέους.”.

Την ίδια ώρα δεν παρέλειψε να κάνει τις κλασικές αναφορές του στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για δύσκολες διαπραγματεύσεις της χώρας με τους διεθνείς πιστωτές καθώς και ανάγκη για εφαρμογή όλων των συμφωνηθέντων, ώστε να αποτραπεί η χρεοκοπία της χώρας.