Σόιμπλε:”Η συμφωνία για το ελληνικό χρέος θα κοστίσει δισ στο Βερολίνο”

Τα πλεονεκτήματα για το ευρώ από τη συμφωνία για την Ελλάδα υπερτερούν του κόστους των μέτρων βοήθειας, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών. Σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε ότι η συμφωνία για το ελληνικό χρέος θα κοστίσει μακροπρόθεσμα δισεκατομμύρια στο Βερολίνο. «Δεν μπορώ να πω με σιγουριά ακριβώς πόσο θα κοστίσει στο τέλος» είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξήγησε ότι υπάρχουν δύο περιοχές όπου το κόστος μπορεί ήδη να υπολογιστεί. Η απαλλαγή των τόκων για το προηγούμενο ελληνικό χρέος θα κόστιζε στη Γερμανία περίπου 130 εκατ. ευρώ και η παραίτηση της Γερμανίας στο μερίδιο της από τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει θα ανέλθει σε περίπου 2,7 δισ. ευρώ μέχρι το 2035.

Ωστόσο, δεν απέκλεισε να υπάρξει περαιτέρω κόστος καθώς οι εξελίξεις στην Ελλάδα είναι ασαφείς. Διευκρίνισε, όμως, ότι οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να διατηρήσουν την πίεση στην Αθήνα για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. «Τα πλεονεκτήματα που παίρνουμε από το ενιαίο νόμισμα είναι πολύ μεγαλύτερα από το κόστος όλων των μέτρων ενίσχυσης» υπογράμμισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.