Σχέδιο Λοβέρδου για την κάλυψη των κενών στα σχολεία

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο,το υπουργείο θα απευθύνει πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τους εκπαιδευτικούς που τελούν σε άδεια ανατροφής τέκνων προκειμένου να καλυφθούν κατά το δυνατόν τα κενά στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Όπως δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξη Τύπου, οι εκπαιδευτικοί σε άδεια ανατροφής τέκνων είναι περίπου 3.000.

Η πρόταση του υπουργείου είναι να καλύπτουν, εφόσον το επιθυμούν, κενά που υπάρχουν στα σχολεία αντί ενός επιδόματος 300 ευρώ που θα δίνεται από το υπουργείο Εργασίας. Ο κ. Λοβέρδος υπενθύμισε ότι από τις 350 αιτήσεις για συνταξιοδότηση που κατατέθηκαν μετά την 1η Σεπτεμβρίου, έγιναν δεκτές μόνο οι πενήντα. «Οι υπόλοιποι θα πρέπει να βρίσκονται στις αίθουσες. Διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με κυρώσεις», τόνισε.

Κενά θα καλυφθούν επίσης από 86 εκπαιδευτικούς των οποίων ανακλήθηκαν οι αποσπάσεις, από 1000 εκπαιδευτικούς οι μισθοί των οποίων θα καλυφθούν από τις άδειες που έχουν πάρει συνάδελφοί τους άνευ αποδοχών, ενώ θα προσληφθούν και 100 μόνιμοι σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επίσης, θα προσληφθούν 800 αναπληρωτές για τα σχολεία ειδικής αγωγής.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να καλύψουμε τα κενά. Είναι κυνισμός να λες ότι δεν έχω χρήματα να παίρνω εκπαιδευτικούς αν δεν συνοδεύεται αυτή η αλήθεια από μια προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά», τόνισε.

Ως προς την υπερφόρτωση των πανεπιστημίων, ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι εξετάζεται το θέμα της μεταφοράς της αρμοδιότητας καθορισμού του αριθμού των εισακτέων και των μετεγγραφέντων στα ιδρύματα. Δήλωσε μάλιστα έτοιμος, η σχετική νομοθετική ρύθμιση, εφόσον συμφωνήσουν οι πρυτάνεις και οι πρόεδροι των ΤΕΙ, να κατατεθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα, μαζί με το νομοσχέδιο για την έρευνα.

«Οι λύσεις προκύπτουν από τον διάλογο όχι από τις συγκρούσεις. Αιφνιδιάστηκα αρνητικά από τον κ. Φορτσάκη, τον οποίο στηρίξαμε. Είναι δυνατόν καθηγητής δημοσίου δικαίου να λέει ότι δεν θα εφαρμόσει τον νόμο, ενώ επικαλείται τη νομιμότητα για τις συνεδριάσεις της Συγκλήτου;», διερωτήθηκε ο κ. Λοβέρδος.

«Ας καθορίσουν τα πανεπιστήμια με βάση τη χρηματοδότηση ανά φοιτητή τον αριθμό των εισακτέων. Αλλά αυτό είναι ένα καλβινιστικό μοντέλο. Αυτό θα εφαρμόσουν τα πανεπιστήμια στην κρίση του 2014; Τότε θα βρεθούν αντιμέτωπα με την ελληνική κοινωνία», ανέφερε.