«Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση των Νέων» καταθέτει ο Νίκος Αναστασιάδης

Με στόχο να πατάξει την ανεργία που μαστίζει κυρίως τους νέους ανθρωπους, από 18 έως 35 χρόνων, ο Νίκος Αναστασιάδης καταθέτει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης.

Όπως δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του υποψηφίου Προέδρου Τάσος Μητσόπουλος, άμεση προτεραιότητα για το 2013 – 2014 είναι η συγκράτηση της καλπάζουσας ανεργίας και η σταδιακή και στοχευμένη δημιουργία 1.500 νέων θέσεων εργασίας.

Το «Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση των Νέων» στοχεύει σε τομείς της οικονομίας που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες με θετική επίδραση στο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, στη διάθεση ποσοστού της τάξης του 1% του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού, που αναλογεί σε 75 εκ. ευρώ, αποκλειστικά για θέματα νεολαίας και κυρίως για ενθάρρυνση και στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Η συνολική ανάπτυξη μόνο για το φυσικό αέριο μπορεί να δημιουργήσει μεσοπρόθεσμα πέραν των 5.000 νέων θέσεων εργασίας, είπε ο κ. Μητσόπουλος. Παράλληλα «η προώθηση δημιουργίας καζίνο και η ενθάρρυνση της έναρξης κατασκευής των αδειοδοτημένων γηπέδων γκολφ, θεματικών πάρκων και άλλων συναφών υποδομών, πέραν του εμπλουτισμού του τουριστικού προϊόντος, εκτιμάται ότι μπορεί να δημιουργήσει μέχρι και 500 νέες θέσεις εργασίας την ίδια περίοδο».

Στον τουριστικό τομέα, θα επιδιωχθεί κατά προτεραιότητα η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου σταδιακά κατά ενάμισι μήνα το έτος, γεγονός που θα περιορίσει την εποχιακή ανεργία, η οποία – μέσω του ανεργιακού επιδόματος – αυξάνει τις κρατικές δαπάνες . Θα δοθούν κίνητρα στην ξενοδοχειακή βιομηχανία για να διατηρεί τις θέσεις εργασίας κατά τους χειμερινούς μήνες.

Στον τομέα Επαγγελματικών Υπηρεσιών, θα υπάρξει στοχευμένη βελτίωση των επιδόσεων της Κύπρου στους διεθνείς δείκτες αξιολόγησης επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ανταγωνιστικότητας, οικονομικής ελευθερίας και διαφάνειας, μέσω της αποφυγής επιβολής νέων φορολογιών και της μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος και μέσω της παραχώρησης φορολογικών και άλλων κινήτρων για τη δημιουργία υποδομών στους ζωτικούς τομείς της έρευνας και καινοτομίας και την υλοποίηση του Τεχνολογικού Πάρκου για την προσέλκυση επενδύσεων τεχνολογικής αιχμής μπορούν να δημιουργηθούν μεταξύ 400-500 νέων θέσεων εργασίας μέχρι το τέλος του 2014.