Σχέδιο ανατίναξης της σελήνης από τις ΗΠΑ

Μπορεί να μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, όμως μια αποστολή των ΗΠΑ το 1950 σχεδίαζε πράγματι να πραγματοποιήσει μια τεράστια έκρηξη sτο φεγγάρι, το μέγεθος της οποίας θα μπορούσε να δώσει ακόμη και την εντύπωση πως ανατινάχτηκε ολόκληρη η Σελήνη.

Σκοπός του σχεδίου ήταν η άμεση και έμπρακτη απόδειξη της δύναμης της Αμερικής στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου.

Το μυστικό σχέδιο που ονομαζόταν “A Study of Lunar Research Flights” και είχε παρατσούκλι “Project A119”, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.  Ωστόσο στη στρατηγική του περιλαμβάνονται οι υπολογισμοί του αστρολόγου Carl Sagan, ο οποίος ήταν τότε μεταπτυχιακός φοιτητής αστρολογίας, σχετικά με τη σκόνη και τα αέρια που παράγονται κατά τη διάρκεια της έκρηξης. Ο φυσικός Leonard Eiffel δήλωσε σε συνέντευξή του το 2000 πως η θέα του πυρηνικού φωτός της έκρηξης από τη γη θα υποβάθμιζε την Σοβιετική Ένωση και θα μπορούσε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στις αμερικανικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με το σενάριο ένας πύραυλος, ο οποίος θα μετέφερε μια μικρή πυρηνική συσκευή θα ξεκινούσε από άγνωστη τοποθεσία ένα ταξίδι 238.000 μιλίων, ενώ ήταν προγραμματισμένο να εκραγεί κατά την πρόσκρουσή του με τη σελήνη. Οι επιστήμονες είχαν επιλέξει να χρησιμοποιήσουν μια ατομική βόμβα, καθώς μια βόμβα υδρογόνου θα παραήταν βαρύ φορτίο για τον πύραυλο. Ο Reiffel δήλωσε πως η αποστολή από τεχνολογικής άποψης θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί το 1959. Τελικά όμως το σχέδιο δεν επιχειρήθηκε, εξαιτίας των άγνωστων συνεπειών που θα είχε στον άνθρωπο η πιθανή αποτυχία του.

Οι επιστήμονες κατέγραψαν επίσης ανησυχίες σχετικά με τη μόλυνση του φεγγαριού από το ραδιενεργό υλικό. Η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ αρνείται μέχρι στιγμής να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με το θέμα.