Σφραγίζεται η τριμερής Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου

Κατά την Τριμερή Συνάντηση Κορυφής μεταξύ Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου, που πραγματοποιείται σήμερα στο Κάιρο, θα εγκριθεί ισχυρή διακήρυξη που θα περιλαμβάνει αναφορές στο Κυπριακό, στις τουρκικές προκλήσεις και θα καθορίζει το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών.

Στις 09:30, θα αρχίσουν οι επαφές με διμερή συνάντηση μεταξύ του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ στις 10:00 θα πραγματοποιηθεί η διμερής συνάντηση μεταξύ του κ. Αλ Σίσι και του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Στις 10:30 θα πραγματοποιηθεί ιδιαίτερη συνάντηση μεταξύ του κ. Αλ Σίσι, του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Προέδρου Αναστασιάδη.

Στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί η Τριμερής Συνάντηση παρουσία των αντιπροσωπειών των τριών χωρών.

Στην ατζέντα θα τεθεί το Κυπριακό, το Μεσανατολικό, το θέμα του Ιράκ, της Λιβύης και της Συρίας, καταπολέμηση τρομοκρατίας, συνεργασία των τριών χωρών στα διεθνή φόρα, καθώς και περιφερειακά ζητήματα που απασχολούν τις τρεις χώρες μεταξύ των οποίων και οι τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 12:00 είναι προγραμματισμένη ιδιαίτερη συνάντηση μεταξύ του Αιγύπτιου Προέδρου, του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Έλληνα Πρωθυπουργού παρουσία μόνο μεταφραστών, ενώ στις 12:15 θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου των τριών ηγετών.

Η  Τριμερής Συνάντηση θα σφραγιστεί με την έγκριση κοινής διακήρυξης, η οποία θα καθορίζει το πλαίσιο της συνεργασίας των τριών χωρών. Στη διακήρυξη θα περιλαμβάνονται αναφορές για το Κυπριακό, τις τουρκικές προκλήσεις, ενώ θα γίνεται αναφορά στην έναρξη διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των χωρών της τριμερούς συνεργασίας που ακόμη δεν έχουν καθορίσει ΑΟΖ μεταξύ τους.