ΣΦΕΚ: Στη διάθεση του Υπουργείου για τις τιμές των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιριών απαντά στις αντιδράσεις και τονίζει πως πέραν του 70%  των πολιτών παίρνει δωρεάν τα φάρμακα από τα Κρατικά Νοσοκομεία

Οφειλόμενη απάντηση, για αποφυγή δημιουργίας λανθασμένων εντυπώσεων, από δημοσιεύματα και αδικαιολόγητες, εν πολλοίς, αντιδράσεις για τις ανεπαίσθητες αυξήσεις στην τιμή ορισμένων μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων,  (ΜΗΣΥΦΑ) όπως τα κοινά παυσίπονα, δίνει με ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιριών Κύπρου (ΣΦΕΚ).Με την ανακοίνωση του επίσης ο ΣΦΕΚ τονίζει ότι βρίσκεται  στη διάθεση όλων των αρμοδίων αρχών για οποιαδήποτε μελέτη ή και έρευνα η οποία σύμφωνα με δηλώσεις της  υπεύθυνης του γραφείου του Υπουργού Υγείας Αναστασίας  Ανθούση «θα γίνει  για να διαπιστωθεί σε ποιο αριθμό σκευασμάτων υπήρξαν αυξήσεις ώστε να ληφθούν αποφάσεις».Η απόφαση του Υπουργείου ελήφθη μετά από παράπονα των οργανωμένων ασθενών.

Στην ανακοίνωση του ο  ΣΦΕΚ επιβεβαιώνει μεν ότι υπήρξαν προσφάτως κάποιες αυξήσεις, τονίζει όμως ότι αφορούν σε φθηνά  φάρμακα των οποίων οι τιμές έχουν εύρος  από δύο μέχρι οκτώ ευρώ. Σε πραγματικούς αριθμούς, οι αυξήσεις κυμαίνονται από 30 μέχρι 40 σεντ και σε ελάχιστες περιπτώσεις ίσως να πλησιάζουν το ένα ευρώ.

Τονίζονται επίσης εμφαντικά και τα εξής:

* Οι  τιμές των φθηνών  ΜΗΣΥΦΑ παραμένουν οι ίδιες, καθηλωμένες σε χαμηλά επίπεδα, εδώ και πέραν των δέκα ολόκληρων χρόνων.

*Σημαντικό είναι και  το γεγονός ότι πέραν του 70% των Κυπρίων πολιτών προμηθεύεται δωρεάν  φάρμακα από τα κρατικά νοσηλευτήρια.

*Επίσης σημαντικό είναι και το γεγονός ότι ο ίδιος ο ΣΦΕΚ διαθέτει μηχανισμούς για παρακολούθηση της αγοράς  φαρμάκων με στόχο την αποτροπή οποιασδήποτε στρέβλωσης.

Για τις τιμές των  ΜΗΣΥΦΑ ο ΣΦΕΚ σημειώνει και τα εξής:

«Δεν είναι τυχαίο που στις πλείστες (αν όχι όλες) χώρες μέλη  της ΕΕ, τα ΜΥΣΗΦΑ έχουν ελεύθερη τιμή. Ο νόμος προσφοράς και ζήτησης είναι αυτός που καθορίζει την τιμή με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μπορούν να επιλέξουν από μία μεγάλη λίστα προϊόντων, σε αντίθεση με τον Κύπριο ασθενή που έχει περιορισμένες επιλογές, λόγω της τιμολογιακής πολιτικής. Θα  πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψιν ότι περισσότερες φαρμακευτικές εταιρείες θα ενδιαφερθούν στο μέλλον να εγγράψουν τα φάρμακα τους στη Κύπρο, όταν οι τιμές είναι ελεύθερες, προσφέροντας περισσότερες επιλογές στον Κύπριο ασθενή, με γνώμονα την ποιότητα και την τιμή».

Σύμφωνα με τον ΣΦΕΚ η αύξηση της  τιμής φαρμακευτικών προϊόντων δεν είναι πάντα αρνητική εξέλιξη, αφού ωθεί  τον καταναλωτή να σκεφτεί  δύο  και τρεις  φορές πριν αγοράσει  ένα φάρμακο. Αυτό βοηθά και στην  μείωση της υπερκατανάλωσης και της αχρείαστης χρήσης.

«Βοηθά επίσης, τονίζεται,  στην αποσυμφόρηση όλων των γενικών σχεδίων υγείας, αφού οι ασφαλισμένοι ασθενείς δεν χρειάζεται να πηγαίνουν στον  γενικό γιατρό για να πάρουν συνταγή, κάτι που έχει μεγάλο κόστος για το σύστημα. Πηγαίνοντας απευθείας στον φαρμακοποιό τους οι ασθενείς  θα μπορούν να καλυφθούν με πιο φθηνές επιλογές, για απλές ασθένειες (πονοκέφαλο, γρίπη, πονόλαιμο, κλειστή μύτη, κ.α.).

Φθηνά φάρμακα προσιτά σε  όλους

Σε δηλώσεις του εξάλλου   ο Πρόεδρος του ΣΦΕΚ Αυγουστίνος Ποταμίτης, σημειώνει ότι  οι τιμές των ΜΗΣΥΦΑ είναι ένα ιδιάζον θέμα αφού στον υπολογισμό τους λαμβάνονται υπόψιν αρκετές παράμετροι. «Κύρια όμως και μόνιμη έγνοια του ΣΦΕΚ είναι: Η παραμονή φθηνών φαρμάκων στην αγορά σε προσιτές και μη απαγορευτικές  τιμές για όλους  τους καταναλωτές» σημειώνει.

Μεγάλη η ποικιλία, πολλές οι επιλογές

Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΚ, στις δηλώσεις του καθησυχάζει τους καταναλωτές ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει αισχροκέρδεια στον τομέα των φαρμάκωνκαι καταλήγει:

«Αναμένουμε ότι με την έναρξη της διαβούλευσης για το ΓεΣΥ θα διευθετηθούν και όλα τα θέματα που έχουν σχέση με τις τιμές των φαρμάκων τα οποία ταλαιπωρούν τον ΣΦΕΚ εδώ και δύο σχεδόν δεκαετίες ενώ  πολλές φορές οι εταιρίες εισαγωγής στήνονται  στον τοίχο, αδίκως».