Σφίγγει η τροικανή θηλειά στο λαιμό της Ελλάδας

 Σήμερα στις 11:00 η νέα συνάντηση Στουρνάρα-Τρόικας

Εξαιρετικά απομακρυσμένο το σενάριο κουρέματος αλλά τίποτα δεν είναι βέβαιο

Απολύσεις στο Δημόσιο και συγχώνευση Εθνικής-Eurobank τα μεγαλύτερα “αγκάθια

Του Κωνσταντίνου Ψυλλίδη

Όταν η Τρόικα αποφάσισε το κούρεμα των κυπριακών τραπεζών, διέβη τον Ρουβίκωνα της οικονομικής πολιτικής και έστειλε το ξεκάθαρο μήνυμα ότι πλέον καμία τράπεζα δεν είναι 100% ασφαλής. Με αυτό δεδομένο είναι εύκολο να κατανοήσει κανείς γιατί οι ελλαδίτες βρίσκονται σήμερα σε ένταση αναμένοντας την κατάληξη της συνάντησης της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της Τρόικας (που είχε προγραμματιστεί για τις 11:00 το πρωί) για να μάθουν τους τελικούς όρους που θα τεθούν για εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου ύψους 2,8 δις ευρώ.

Το ενδεχόμενο κουρέματος των ελληνικών τραπεζών πάντως θεωρείται εξαιρετικά απομακρυσμένο, καθ’ ότι η Ελλάδα μέχρι σήμερα συμμορφώνεται με τους όρους του μνημονίου που συμφωνήθηκε, το ποσό είναι πολύ μικρό συγκριτικά με την αρχική δόση και υπάρχει δυνατότητα εξασφάλισης των χρημάτων με περαιτέρω μείωση των δημοσίων δαπανών.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος πάντως διέψευσε πρόσφατα κατηγορηματικά το ενδεχόμενο κουρέματος των ελληνικών τραπεζών, εξηγώντας ότι ο επαναπατρισμός καταθέσεων (που ανήλθε περίπου στα 19 δις) ενίσχυσε σημαντικά την κεφαλαιακή τους βάση, προσθέτοντας ότι εάν παρατηρηθούν κενά στο ελληνικό πρόγραμμα «αυτά θα καλυφθούν με μείωση των δαπανών και εξορθολογισμό του Δημοσίου».

Συγχώνευση Εθνικής-Eurobank, απολύσεις στο Δημόσιο και ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών τα μεγαλύτερα «αγκάθια»

Στη σημερινή συνάντηση του ελλαδίτη υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με το κλιμάκιο της Τρόικας, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος όλα τα εμπόδια που προκύπτουν στο δρόμο της συμφωνίας για εκταμίευση.
Το σημαντικότερο βεβαίως εξ’ αυτών είναι η διαθεσιμότητα 25,000 δημοσίων υπαλλήλων εντός του 2013, ένας από τους όρους που είχε θέσει η Τρόικα για εκταμίευση των χρημάτων.

Η ελληνική πλευρά στις δικές της αντιπροτάσεις περιέλαβε ενιαίο φόρο στα ακίνητα και χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ούτως ώστε να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα χρήματα και να αποφευχθούν μαζικές απολύσεις σ’ αυτό τον βαθμό. Η Τρόικα δεν φαίνεται να πείθεται για την βιωσιμότητα των εισηγήσεων της κυβέρνησης και επιμένει στη τήρηση των συμφωνηθέντων.

Άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι η σχεδιαζόμενη συγχώνευση των δύο μεγάλων τραπεζών, Eurobank και Εθνικής, με την Τρόικα να διατυπώνει τώρα έντονες ανησυχίες για την συστημικότητα τους και για το κατά πόσον αυτή η πράξη θα έχει ως αποτέλεσμα την εξασφάλιση της βιωσιμότητας τους. Να σημειωθεί ότι η Τρόικα είχε αρχικά χαιρετήσει την ιδέα της συγχώνευσης αλλά ανέκρουσεν πρύμναν όταν τέθηκε ζήτημα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Όλα τα ζητήματα θα τεθούν σήμερα στο πρωί και το κλιμάκιο της ελληνικής κυβέρνησης ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να βρει την χρυσή τομή μεταξύ των απαιτήσεων των δανειστών και του καλώς νοούμενου συμφέροντος της χώρας.

Τους έστειλε στον… Τσίπρα!

Ο κ. Στουρνάρας πάντως παρουσιάζεται ιδιαίτερα εκνευρισμένος με τις απαιτήσεις του κλιμακίου της Τρόικας, φτάνοντας μάλιστα να τους απειλήσει ότι εάν δεν συναινέσουν σε πλαίσιο συμφωνίας, θα παραιτείτο και θα τους έστελνε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα! Ο κ. Τσίπρας είναι γνωστός για τις έντονες αντιμνημονιακές του θέσεις και σίγουρα θα ήταν πολύ λιγότερο συνεργάσιμος από την υφιστάμενη ελληνική κυβέρνηση.