ΣΥΡΙΖΑ: Ρήξη με τους θεσμούς και προσφυγή στις κάλπες

Διέξοδο στις …κάλπες και ρήξη με Ευρώπη προτείνουν πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μετά το «στραπάτσο» στο Eurogroup και τις ωμές απαιτήσεις των δανειστών. Στην εξέλιξη αυτή αναφέρθηκε εκτενώς η «κυριακάτικη δημοκρατία» καταγράφοντας τις εναλλακτικές λύσεις που εξετάζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά το νέο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις.

Σε δημόσιες παρεμβάσεις, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου και ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης άφηναν ανοιχτή την πιθανότητα πρόωρων εκλογών και ενώ σειρά άλλων στον κομματικό μηχανισμό και λιγότερο στο Μέγαρο Μάξιμου θεωρούν ως μονόδρομο τη σύγκρουση με τους δανειστές καθώς πιστεύουν πως θα λειτουργήσει ως πολιτική υποθήκη για τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Αν οι δανειστές πάνε να ρίξουν την ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ρήξη, δηλαδή να μη δεχθεί τα μέτρα αυτά, που σημαίνει πολιτική κρίση στην Ελλάδα και κάποιου είδους αναδιάρθρωση σκηνικού ενδεχομένως με εκλογές» τόνισε ο ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Θέμα κάλπης και νέου γεωπολιτικού προσανατολισμού έθεσε …εξ απαλών ονύχων ο Νίκος Φίλης. «Αν οι δανειστές επιχειρήσουν να προκαλέσουν μια νέα ταπείνωση σε βάρος της χώρας, τότε θα δοκιμαστεί τραγικά ο ευρωπαϊκός μας προσανατολισμός. Τέτοιες εξελίξεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ερήμην του λαού» σημείωσε ο υπουργός Παιδείας.

Στο ίδιο περίπου πνεύμα κινήθηκε η προειδοποίηση που απηύθυνε ο συνήθως ήπιος Αλέκος Φλαμπουράρης προς Βερολίνο και Ουάσιγκτον. Ούτε λίγο, ούτε πολύ ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι «η επιμονή του Δ.Ν.Τ., και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε» μπορεί να ,οδηγήσουν σε διάλυση της Ευρώπης. Σε σκληρή γραμμή και Παύλος Πολάκης. «Δεύτερος συμβιβασμός δεν είναι ανεκτός ούτε από την κοινωνία ούτε από εμάς» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.