Συντονισμός Αθήνας – Λευκωσίας σε θέματα ενέργειας

Συνάντηση με τον Έλληνα Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελο Λιβιεράτο, καθώς και με τον Υφυπουργό ΠΕΚΑ, Μάκη Παπαγεωργίου είχε σήμερα στην Αθήνα ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, o ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της απόφασης που ελήφθη από τη Λευκωσία και την Αθήνα τον περασμένο Μάρτιο, για θεσμοθέτηση συναντήσεών των δύο Υπουργών ανά τρίμηνο προκειμένου να υπάρξει καλύτερος συντονισμός των κοινών δράσεων Κύπρου και Ελλάδας στα θέματα ενέργειας.

Στην επίσκεψή του στο ΥΠΕΚΑ, ο κ. Λακκοτρύπης συνοδευόταν από τον Αν. Γενικό Διευθυντή του κυπριακού ΥΠΕΞ, Πρέσβη Τάσο Τζιωνή, καθώς και τον επιτετραμμένο της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, Μιχάλη Καραγιώργη, ενώ και στις δύο συναντήσεις συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ, Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο Υπουργών, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, τέθηκαν αναλυτικά όλες οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου, ενώ ο κ. Λιβιεράτος ενημέρωσε αναλυτικά τον κ. Λακκοτρύπη για τους χειρισμούς της ελληνικής Κυβέρνησης στον τομέα της έρευνας, εξόρυξης και αξιοποίησης των υδρογονανθράκων, αναφερόμενος παράλληλα και στα επόμενα βήματα που δρομολογεί η Ελλάδα αναφορικά με τη διαχείριση των ενεργειακών πηγών της.

Ο κ. Λακκοτρύπης από την πλευρά του αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και ενημέρωσε για τις διεθνείς επαφές που είχε πρόσφατα με ομολόγους του στην ευρύτερη περιοχή.

Στην επίσημη ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΚΑ αναφέρεται επίσης ότι οι δύο Υπουργοί «εξέφρασαν τη δέσμευσή τους για τη συνέχιση και εντατικοποίηση της στενής διμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου στον τομέα της ενέργειας».

Στη συνάντηση του κ. Λακκοτρύπη με τον Έλληνα Υφυπουργό ΠΕΚΑ Μάκη Παπαγεωργίου, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων η τριμερής συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ που έχει ξεκινήσει σε τεχνικό επίπεδο για θέματα ενεργειακών υποδομών.

Ο Έλληνας Υφυπουργός μίλησε για την αγαστή συνεργασία και τις πολύ καλές επαφές των δύο Κυβερνήσεων, που μπορούν «να διασφαλίσουν την ευοίωνη προοπτική και το σταθεροποιητικό ρόλο τόσο της Ελλάδας, όσο και της Κύπρου, στη διαμορφούμενη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και παράλληλα να συμβάλουν καθοριστικά στις προσπάθειες για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ», όπως αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση. –