Συνταρακτική ομολογία Δημήτρη Χριστόφια: έτσι «παίξαμε» και χάσαμε την υπόθεση της Κύπρου

Δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΔΗΣΥ κ. Πρόδρομου Προδρόμου σχετικά με την συνέντευξη που παραχώρησε ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ κ. Δημήτρης Χριστόφιας 07/12/2016

Αποκαλυπτικός στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ κ. Δημήτρης Χρστόφιας, επιβεβαιώνει αυτά που ξέραμε για την οικονομική καταστροφή της χώρας και την απόλυτη ευθύνη του ιδίου και της παράταξής του.

Είναι όμως συνταρακτικά αυτά που ομολογεί με λεπτομέρειες.

Ομολογεί ότι, ενώ με την αλόγιστη και άστοχη διαχείριση της κυβέρνησής του έφερε τη χώρα σε σημείο που να χρειάζεται να ζητήσει βοήθεια και να φέρει τον Μηχανισμό Στήριξης της Ε.Ε. στην Κύπρο, ταυτόχρονα έσπευδε να ζητήσει και άλλο δάνειο από τον κ. Β. Πούτιν και τη Ρωσία.

Είναι γι’αυτό που καθυστέρησε από το τέλος Ιουνίου 2012 μέχρι τον Φεβρουάριο 2013, δηλαδή οκτώ ολόκληρους μήνες και ποτέ δεν έκλεισε συμφωνία χρηματοδότησης από τον Μηχανισμό, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να διογκωθούν στο έπακρο και να την πληρώσει η οικονομία και ο λαός μας.

Πρόσθετο δάνειο επτά δισεκατομμυρίων – 5-7 δις είπε χαρακτηριστικά- ζητούσε αλλά δεν εισακούστηκε από τον κ. Πούτιν, από τον οποίο εμφανίζεται να έχει και παράπονο.

Τα ίδια του τα λόγια επιβεβαιώνουν τι συνέβηκε και τι ο ίδιος έκανε:

επτά δισεκατομμύρια είναι περίπου το ποσό που τελικά αναγκάστηκε να αντλήσει η επόμενη κυβέρνηση από την Ε.Ε. Αυτό ήταν και το μέγεθος του προβλήματος που δημιούργησε και προσπαθούσε να καλύψει με δάνειο από τη Ρωσία. Ακριβώς τέτοια ήταν η ανάγκη από τον καιρό που εκείνος κυβερνούσε, επτά δις.

Ακριβώς το ποσό που εκείνος ανάγκασε τη σημερινή Κυβέρνηση να δανειστεί από την Τρόικα το 2013.

Τραγικές διαστάσεις δίνει όμως και η αποκάλυψη της στιχομυθίας του με τον πρόεδρο της Ρωσίας, αφού αποκαλύπτει την αντίληψή του για τις διεθνείς σχέσεις και τη διαχείριση της τύχης της χώρας μας.

Έναντι επτά δισεκατομμυρίων υποσχόταν στη Ρωσία ότι για μισό αιώνα θα έχει την ευγνωμοσύνη της Κύπρου. Και αυτό, σε όποιον και αν απευθύνεται, ισοδυναμεί με το να βάζεις ενέχειρο τη χώρα σου!

Δεν υποσχόταν απλώς την ταύτιση της χώρας του με μιαν άλλη χώρα –όποια και αν είναι αυτή- για επτά δις όσο εξαρτάτο από τον ίδιο και κυβερνούσε, αλλά προκαταλάμβανε άλλο μισό αιώνα!

Ανατριχιαστικά χαρακτηριστική είναι επομένως και η αντίληψή του για τη δημοκρατία και τη σημασία της βούλησης και των επιλογών διακυβέρνησης του κυρίαρχου λαού: «όποιος και αν είναι πρόεδρος στην Κύπρο για τα επόμενα πενήντα χρόνια», έλεγε στον κ.Πούτιν.

Και ήταν σαν να του έλεγε «δώσε μου επτά δις και εγώ σου τους δένω χειροπόδαρα!».

Εκπληκτικό όμως είναι ότι ακόμα έχει απορία γιατί δεν συγκατένευσε ο πρόεδρος Πούτιν σε μια τόσο αφελή προσέγγιση και εμφανίζεται να έχει και παράπονο!

Η ιστορία πάντως καταγράφει ότι οι απλοϊκές προσεγγίσεις του ΑΚΕΛ για τις διεθνείς σχέσεις και για χρωματισμένες ιδεολογικές αναγνώσεις του παγκόσμιου χάρτη, βρήκαν την απάντησή τους από τον ίδιο τον Δ.Χριστόφια που δεν κατάφερε να ενεργοποιήσει την «καλή φίλη Ρωσία» ούτε όταν πρόσφερε για 50 χρόνια την Κύπρο στο… πιάτο.