“Συνομίλησαν” άνθρωποι και …ποντίκια

Επιστήμονες μεταξύ των οποίων και ένας Έλληνας ερευνητής, ο Ηλίας Γιαννόπουλος,κατάφεραν να φέρουν σε διαδραστική επικοινωνία ανθρώπους και …αρουραίους με την τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας. Οι ίδιοι επιστήμονες είχαν πέρυσι «στείλει» εικονικά έναν επιστήμονα από τη Βαρκελώνη στο Λονδίνο, για να του πάρει συνέντευξη ένας δημοσιογράφος….

Η νέα τεχνολογία, πιστεύουν οι επιστήμονες, θα επιτρέψει την μελέτη της συμπεριφοράς των ζώων με τελείως νέους τρόπους και θα ανοίξει ευρύτερες νέες δυνατότητες για εφαρμογές σε διάφορα άλλα πεδία. Η νέα τεχνολογία επιτρέπει την ψηφιακή -εικονική μεταφορά μιας απεικόνισης κάποιου ανθρώπου σε ένα μακρινό μέρος, όπου μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλους ανθρώπους σαν να βρισκόταν πράγματι ανάμεσά τους.

Οι αρουραίοι αλληλεπίδρασαν με ένα ρομπότ σε μέγεθος αρουραίου, το οποίο έλεγχε εξ αποστάσεως ένας άνθρωπος που βρισκόταν σε άλλο χώρο. Ταυτόχρονα, ο ίδιος άνθρωπος αλληλεπιδρούσε στο κυβερνο-διάστημα με μια ανθρωπόμορφη «προσωπικότητα εικονικής πραγματικότητας – «άβαταρ» – η οποία ελεγχόταν από τις κινήσεις ενός αρουραίου, ο οποίος βρισκόταν σε άλλο χώρο.