Συνεχίστηκε σήμερα η δίκη για το 5πλό φόνο στην Αγία Νάπα

Συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Κύπρου που συνεδριάζει στη Λάρνακα η δίκη των δύο Ελλαδιτών Δημήτρη Μαμαλικόπουλου 29 ετών και Αναστάσιου Τσεχιλίδη 41 ετών, οι οποίοι είναι κατηγορούμενοι για τα αδικήματα του φόνου εκ προμελέτης 5 ατόμων, για μεταφορά πυροβόλου όπλου κατηγορίας Β, τύπου Γκλογκ χωρίς την άδεια του Αρχηγού της Αστυνομίας, παράνομη κατοχή εκρηκτικών υλών, δηλαδή 14 φυσιγγίων πυροβόλου όπλου 9 μιλιμέτρων και παράνομη μεταφορά εκρηκτικών υλών, δηλαδή 14 φυσιγγίων πυροβόλου όπλου 9 μιλιμέτρων.

Οι Μαμαλικόπουλος και Τσεχιλίδης που δεν παραδέχθηκαν ενοχή, είχαν κατηγορηθεί για πέντε κατηγορίες, μία για κάθε θύμα, ότι δηλαδή τα ξημερώματα της 23ης Ιουνίου 2012, σε κεντρική πλατεία της Αγίας Νάπας, εκ προμελέτης επέφεραν με παράνομη πράξη, δηλαδή πυροβολώντας με πυροβόλο όπλο κατηγορίας Β, το θάνατο των Φίλιππου Λουκαΐδη 33 ετών και Μάριου Καραολή 28 ετών από τη Λευκωσία, του Γιώργου Γεωργίου 35 ετών από το Παραλίμνι και των Τζιορτζιάν Καταλίν Κομάν 25 ετών και Μαρσέλ Αουρέλ Κολεάσα 33 ετών από τη Ρουμανία

Στη σημερινή δικάσιμο κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας ο λοχίας του ΤΑΕ Αμμοχώστου Πανίκος Δρουσιώτης ο οποίος ήταν ο επικεφαλής των ανακρίσεων και έλαβε τις ανακριτικές καταθέσεις από τον πρώτο κατηγορούμενο Δημήτρη Μαμαλικόπουλο.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, όταν ο κατηγορούμενος ρωτήθηκε από πού εξασφάλισε τα χρήματα για να πληρώσει τα έξοδα των ταξιδιών που πραγματοποίησαν τόσο ο ίδιος όσο και ο Τσεχιλίδης, αυτός απάντησε πως τον Μάιο του 2012 κέρδισε στο παιγνίδι ΚΙΝΟ του ΟΠΑΠ, ποσό περίπου 8 χιλιάδων ευρώ. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι τα κέρδη είναι καταγεγραμμένα στα αρχεία του ΟΠΑΠ, κάτι που έχει καταρριφθεί από τον ίδιο τον Οργανισμό. Συγκεκριμένα όταν οι ανακριτές ζήτησαν από τον ΟΠΑΠ, μέσω αιτήματος δικαστικής συνδρομής, να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό Μαμαλικόπουλου, πήραν την απάντηση, μέσω του αρμόδιου Υπουργείου της Ελλάδας, ότι δεν έχει λάβει αίτηση για βεβαίωση κέρδους από τον Δημήτρη Μαμαλικόπουλο.

Ο λοχίας Δρουσιώτης αποκάλυψε ότι η Αστυνομία κατέχει πληροφορία πως άτομο που φέρεται ως συνεργός στο έγκλημα, δολοφονήθηκε στο εξωτερικό. Πρόκειται για τον Αιμίλιο Πάπας, αλβανικής καταγωγής, που σύμφωνα με τον Μαμαλικόπουλο ήταν στενός φίλος του. Πρόσθεσε μάλιστα στο Δικαστήριο πως υπάρχουν πληροφορίες ότι ο Πάπας, εισέπραξε μέρος της αμοιβής που δόθηκε, κατά την Κατηγορούσα Αρχή, στον Μαμαλικόπουλο για να διαπράξει τον πενταπλό φόνο και ότι αμέσως μετά το έγκλημα, έφυγε από την Ελλάδα και πήγε στην Αλβανία.

Ο μάρτυρας κατηγορίας σημείωσε ότι η Αστυνομία εξασφάλισε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης του Πάπα το οποίο όμως δεν κατέστη δυνατό να εκτελεστεί επειδή η Αλβανία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ακολούθησε έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης το οποίο επίσης δεν εκτελέστηκε λόγω του δικαίου της Αλβανίας που δεν επιτρέπει την έκδοση Αλβανών υπηκόων στο εξωτερικό.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Δρουσιώτη η Αστυνομία της Κυπριακής Δημοκρατίας εξασφάλισε πληροφορίες ότι ο Πάπας δολοφονήθηκε στην Αλβανία. Η Αστυνομία έχει κάνει τα απαραίτητα διαβήματα για να επιβεβαιώσει αν ισχύει η πληροφορία περί δολοφονίας του Αλβανού.

Σε άλλα σημεία της ανακριτικής του κατάθεσης, ο Μαμαλικόπουλος αρνείται ανάμιξη στο έγκλημα, ενώ για τα συνεχόμενα ταξίδια του στην Κύπρο, ισχυρίστηκε πως ήρθε για διακοπές. Όσον αφορά την επιστροφή του στην Ελλάδα στις 17 Ιουνίου 2012 και την επάνοδο του στην Κύπρο δύο μέρες αργότερα, ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε πως διέκοψε τις διακοπές του με τον Τσεχιλίδη για να πάει στην Ελλάδα προκειμένου να ψηφίσει στις βουλευτικές εκλογές.

Σε ερωτήσεις αναφορικά με τον αρχικό στόχο και γιατί σκότωσε πέντε άτομα ο Δημήτρης Μαμαλικόπουλος απάντησε «δεν ξέρω, δεν ήμουν εγώ». Ο κατηγορούμενος έπεσε σε διάφορες αντιφάσεις κατά τη διάρκεια της ανακριτικής του κατάθεσης για διάφορα θέματα ενώ όταν ο ανακριτής του υπέδειξε πως υπάρχει μαρτυρία ότι μιλούσε συνέχεια με συγκεκριμένο κυπριακό αριθμό κινητού τηλεφώνου, απάντησε ότι δεν γνωρίζει τον αριθμό αυτό. Όταν όμως ο ανακριτής του ανέφερε πως ο συγκεκριμένος αριθμός βρέθηκε σε προσωπική του ατζέντα στην Αθήνα, ο Μαμαλικόπουλος είπε πως δεν ήταν παρών στις έρευνες.