Συνεχίστηκαν οι καταθέσεις της ερευνητικής με κατάθεση διευθυντή του έργου

Συνέχισε τις εργασίες της σήμερα η Ερευνητική Επιτροπή για την επένδυση του Ταμείου Συντάξεων της Cyta στη Δρομολαξιά, με τις καταθέσεις του Διευθυντή έργου στη Δρομολαξιά Επιφάνιου (Φάνη) Κούννα και της Κτηματολογικού Λειτουργού Λάρνακας Βασιλικής Πάλμα

Απαντώντας σε ερωτήσεις της Επιτροπής, ο κ. Κούννας κατέθεσε ότι το συμβόλαιο, το οποίο κέρδισε η κοινοπραξία με τη διαδικασία των προσφορών, υπογράφηκε στις 7 Μαΐου 2011, ενώ οι εργασίες άρχισαν στις αρχές Νοεμβρίου, λόγω προνοιών που προέβλεπαν ότι θα πρέπει πρώτα να εκδοθούν οι σχετικές άδειες.

Όπως ανέφερε, η συμφωνία προέβλεπε πως το έργο έπρεπε να ολοκληρωθεί εντός 24 μηνών. Ωστόσο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το Μάρτιο του 2014. Ερωτηθείς αν η καθυστέρηση δικαιολογείται απάντησε καταφατικά, διευκρινίζοντας ότι οφείλεται κατά 80% στις απεργίες που έγιναν στην οικοδομική βιομηχανία και στο βροχερό καιρό και κατά 20% στην αναστολή εργασιών λόγω μη πληρωμής.

Ο κ. Κούνας είπε πως, παρά το γεγονός ότι το έργο άρχισε έξι μήνες μετά την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας, οι τιμές που αναφέρονται στη συμφωνία διατηρήθηκαν με τιμαριθμική προσαρμογή.

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ανέφερε ότι αντικείμενο των εργασιών είναι να γίνουν οι εργασίες υποδομής, τα σκελετώματα, οι δρόμοι του εσωτερικού δικτύου και η ηλεκτρολογική εργασία.

Ερωτηθείς αν στην εργασία που έχει αναληφθεί συμπεριλαμβάνονται και οι εξωτερικοί δρόμοι, ο κ. Κούννας, απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι υπάρχει άλλη διαδικασία προσφορών στην οποία έχουν και οι ίδιοι υποβάλλει προσφορά.

«Περιμένουμε ακόμα», ανέφερε, συμπληρώνοντας σε διευκρινιστικό ερώτημα ότι οι προσφορές έχουν υποβληθεί εδώ και έξι ή εφτά μήνες, χωρίς ωστόσο να είναι σίγουρος για το ακριβές χρονικό διάστημα. «Δεν θυμάμαι ακριβώς», είπε.

Κληθείς να πει κατά πόσο κατά τη διαδικασία προσφοράς υπήρχαν πλήρη κατασκευαστικά σχέδια, απάντησε καταφατικά, αναφέροντας ότι με την έναρξη των εργασιών τα σχέδια ήταν τα ίδια. Στην πάροδο του χρόνου, πρόσθεσε, ζητήθηκε από πλευράς αρχιτέκτονα να γίνουν μικρές αλλαγές.

Σε άλλο μέρος της κατάθεσής του, ο κ. Κούννας απάντησε ερωτήσεις για τη συμπληρωματική συμφωνία ημερομηνίας 27 Ιουλίου 2012, η οποία, όπως είπε, είχε να κάνει με διαφορές στα τετραγωνικά του κτιρίου και ήταν προϊόν «φιλικού διακονονισμού». Υπήρχε αντίφαση, υποστήριξε, μεταξύ του δελτίου ποσοτήτων με τα σχέδια.

Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ο κ. Κούννας, η συμπληρωματική συμφωνία συμπεριλάμβανε επιπρόσθετα έργα όπως η αποχέτευση λυμάτων, τα αντλιοστάσια λυμάτων, τροποποίηση της αποχέτευσης όμβριων υδάτων στους κοινόχρηστους χώρους και τον υποσταθμό της ΑΗΚ. Είπε ακόμη ότι οι επιπρόσθετες οικονομικές απαιτήσεις που αφορούν στη συμφωνία είναι ύψους €491.244.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ως προς το ποιοι επισκέπτονταν συχνά ή όχι το εργοτάξιο και σε συγκεκριμένη ερώτηση για το πρόσωπο του Χαράλαμπου Τσουρή, πρώην μέλους του ΔΣ της Cyta, ο κ. Κούννας ανέφερε ότι έγιναν συναντήσεις στις εγκαταστάσεις του εργοταξίου για την επίλυση προβλημάτων που είχαν οι εργολάβοι με το δικό τους εργοδότη. Απαντώντας σε άλλη σχετική ερώτηση, είπε ότι ενημέρωναν τη Cyta με επιστολές για τη μη πληρωμή τους και ότι ο κ. Τσουρής «μπήκε μεσολαβητής για να λυθεί το πρόβλημα».

Το μεγάλο πρόβλημα, κατέθεσε, ήταν όταν μετά το 2ο ή το 3ο διατακτικό «δεν μας πλήρωνε ο εργοδότης μας μέχρι το 6ο διατακτικό». Προσδιόρισε τη χρονική περίοδο μεταξύ Απριλίου και Αυγούστου 2012.

Στις 20 Αυγούστου, ανέφερε ο κ. Κούννας, δόθηκε εξουσιοδότηση για να πληρώνονται τα διατακτικά απευθείας από τη Cyta και «ξεκίνησε να λύεται το θέμα». Απαντώντας σε ερώτηση ως προς τι ποσά αφορούσε η καθυστέρηση, είπε ότι «μαζεύτηκαν 830 χιλιάδες ευρώ».

«Φτάσαμε στο σημείο να κάνουμε αναστολή εργασιών», πρόσθεσε. Όσον αφορά στο πώς πληρώθηκε το ποσό που εκκρεμούσε, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι κατατέθηκε τραπεζική εγγύηση αξίας 400.000 ευρώ και τα υπόλοιπα χρήματα δόθηκαν κάθε φορά που πληρώνονταν οι εργολάβοι διατακτικό.

«Μετά από το Σεπτέμβρη κάθε διατακτικό που βγάζαμε, μας δινόταν το διπλάσιο για τέσσερις μήνες», ανέφερε.

Κληθείς να πει αν γινόταν αναφορά σε αυτό το θέμα στη συμπληρωματική συμφωνία, ο κ. Κούννας κατέθεσε ότι καμία σχέση δεν είχε το ένα με το άλλο θέμα.

Μεταξύ άλλων, μετά από ερώτηση της Επιτροπής, αναφέρθηκε ονομαστικά στους αρχιτέκτονες του έργου G Solomou Architects, καθώς και όλους τους υπεργολάβους που χρησιμοποιεί, καθώς και για την επίβλεψη του έργου και τους ελέγχους ποιότητας.

Ζητήθηκε επίσης από το μάρτυρα να απαντήσει κατά πόσο συγκεκριμένα άτομα από τη Cyta επισκέπτονται το εργοτάξιο. Εκτός από το όνομα του κ. Τσουρή, αναφορά έγινε στα επίθετα Γιαννακού, ο οποίος σύμφωνα με τον κ. Κούννα «έρχεται αραιά», Κουφάρη, Καρατζιά και Αντούνα για τους οποίους κούνησε αρνητικά το κεφάλι του καθώς και Χαρή, ο οποίος έχει επισκεφθεί το εργοτάξιο «πολύ λίγες φορές».

Από την πλευρά της, η κ. Πάλμα απάντησε σε ερωτήσεις της Επιτροπής όσον αφορά στο πωλητήριο έγγραφο του μεριδίου των 7/10 από την εταιρεία Wadnic στο Ταμείο Συντάξεων της Cyta.

Όπως ανέφερε, την πρώτη φορά που υπεβλήθηκε ενώπιον της το πωλητήριο έγγραφο, υπήρχαν δύο σημεία, στη βάση των οποίων δεν μπορούσε να το κάνει αποδεκτό. Χρονολογικά τοποθέτησε την πρώτη αυτή προσπάθεια μεταξύ 30 Μαρτίου και 22 Απριλίου.

Έπρεπε, πρόσθεσε, αφού μεταβιβάζονταν 7/10 ενός τεμαχίου να υπάρχει έγγραφη δήλωση και του 2ου ιδιοκτήτη ότι γνωρίζει γι’ αυτή την αλλαγή, κάτι που δεν υπήρχε. Ώσπου να εκδοθεί χωριστός τίτλος, εξήγησε, η δήλωση διανομής είναι απαραίτητη.

Ξεκαθάρισε ακόμη ότι το Κτηματολόγιο δεν διενεργεί έλεγχο κατά πόσο είναι σωστό ένα ποσοστό τεμαχίου που καταχωρείται κοντά του. Είναι ευθύνη των συμβαλλομένων μερών να καταχωρήσουν το σωστό μερίδιο που πωλείται, είπε.

Το δεύτερο σημείο, σύμφωνα με την κ. Πάλμα, ήταν ότι στο πωλητήριο έγγραφο δινόταν ο υπολογισμός των 6.640 τετραγωνικών μέτρων καλυμμένων χώρων, μέτρηση που δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή.

Έγινε η υπόδειξη να δοθούν τα στοιχεία αυτά σε κλασματικό αριθμό ή τουλάχιστον σε ποσοστό, γιατί, όπως εξήγησε, «αυτό που έχεις στην κατοχή σου είναι μερίδιο επί του εγγεγραμμένου μεριδίου».

Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε η κ. Πάλμα, τα συμβαλλόμενα μέρη επέστρεψαν στις 22 Απριλίου 2011 έχοντας εξασφαλίσει τη δήλωση διανομής και έχοντας αλλάξει τον υπολογισμό σε 48% του μεριδίου, οπότε και καταχωρήθηκε το πωλητήριο έγγραφο.

Η κ. Πάλμα απάντησε και σε διάφορες ερωτήσεις της Επιτροπής όσον αφορά στις διαδικασίες και τους ελέγχους που διενεργούνται από το Κτηματολόγιο.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αναφέρθηκε στον κ. Κούννα ότι η Επιτροπή σκοπεύει μελλοντικά να διενεργήσει επί τόπου επίσκεψη στο εργοτάξιο, στη Δρομολαξιά.

Ενώπιον της Επιτροπής καταθέτει αύριο ο πρώην Αντιπρόεδρος του ΔΣ της Cyta Λοΐζος Παπαχαραλάμπους.