Συνεχίζονται οι πτωτικές τάσεις στις Ευρωαγορές λόγω τρομοκρατιών επιθέσεων…

Με απώλειες άνοιξαν οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα Πέμπτη, έτοιμες για ένα πτωτικό κλείσιμο της –μικρότερης λόγω αργιών- εβδομάδας μετά το σοκ που επικράτησε λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες που άφησαν πίσω τους 31 νεκρούς και περισσότερους από 300 τραυματίες.

Βέβαια και οι αμερικανικοί δείκτες βρίσκονται σε πτωτική τροχιά για την εβδομάδα, για πρώτη φορά μετά από 1,5 μήνα, καθώς αρκετοί αξιωματούχοι της Federal Reserve ενισχύουν τις προσδοκίες για μία αύξηση των επιτοκίων τον Απρίλιο.

“Η αλλαγή του τόνου από τη Fed υπονομεύει την αξιοπιστία και τη συνοχή του μηνύματός της για τις αγορές σε μια εποχή που το κλίμα εξακολουθεί να παραμένει εύθραυστο και οι αναδυόμενες αγορές παραμένουν ευάλωτες στην ενίσχυση του δολαρίου” τονίζει ο Michafffffel Hewson, της CMC Markets αναφερόμενος στη συνεδρίαση της Fed κατά την οποία ανακοίνωσε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξουν δύο αυξήσεις επιτοκίων φέτος.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Europe Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,99% στις 336,72 μονάδες.

Στους βασικούς δείκτες, ο γερμανικός δείκτης DAX χάνει 0,77% στις 9.946 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει απώλειες 1,19% στις 4.372 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,02% στις 6.136 μονάδες. Ο βελγικός δείκτης BEL 20 χάνει 0,85%.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 χάνει 0,77%, ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί 0,45%, ο ελβετικός SMI καταγράφει απώλειες 0,87% και ο πορτογαλικός PSI 20 σημειώνει πτώση 0,40%.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, η εμπιστοσύνη των Γερμανών καταναλωτών αναμένεται να υποχωρήσει ελαφρώς τον Απρίλιο, εξαιτίας των ανησυχιών για την οικονομική επιβράδυνση σε ορισμένες εκ των βασικών αγορών εξαγωγής της Γερμανίας. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης της εταιρείας ερευνών GfK, αναμένεται να διαμορφωθεί στις 9,4 μονάδες τον Απρίλιο μετά από τις 9,5 μονάδες τον Μάρτιο. Οι οικονομολόγοι σε έρευνα της The Wall Street Journal ανέμεναν 9,5 μονάδες.

Παράλληλα, υποχώρησε απροσδόκητα η εμπιστοσύνη στον μεταποιητικό κλάδο της Γαλλίας τον Μάρτιο. Η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων στον τομέα της μεταποίησης μειώθηκε στις 101 μονάδες τον Μάρτιο, από 103 τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, την Insee – ο μακροπρόθεσμος μέσος όρος ανέρχεται στις 100 μονάδες. Οικονομολόγοι σε έρευνα της Wall Street Journal ανέμεναν ότι η εμπιστοσύνη θα διατηρηθεί σταθερή τον Μάρτιο.