Συνεχίζονται οι επαφές ΥΠΟΙΚ και ΥΠΕΣ για εκποιήσεις

Ο Υπουργός Οικονομικών και Υπουργός Εσωτερικών, συνεχίζουν εν μέσω των συνεχιζόμενων αντιδράσεων από κόμματα, συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις και  αύριο τις επαφές τους με τις ηγεσίες και τα οικονομικά επιτελεία των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τη συζήτηση του νομοσχεδίου της Κυβέρνησης για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων.

Οι Κ. Χάρης Γεωργιάδης και Σωκράτης Χάσικος θα συναντηθούν αύριο το πρωί στις 9.00 το ΑΚΕΛ και στις 10.30 τη Συμμαχία Πολιτών.

Το απόγευμα στις 16.00 θα έχουν συνάντηση με το ΔΗΚΟ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο κύκλος επαφών με τα κόμματα θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη με συνάντηση ανάμεσα στους δύο Υπουργούς και το ΕΥΡΩΚΟ, στις 16.00.

Μετά τη συνάντηση των δύο Υπουργών με την ΕΔΕΚ, ο Βουλευτής του Κινήματος Νίκος Νικολαΐδης δήλωσε ότι το νομοσχέδιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ως έχει. Η ΕΔΕΚ θεωρεί ότι υπάρχουν τρεις άξονες στη βάση των οποίων θα πρέπει να κινηθεί η τροποποίηση του νομοσχεδίου, και οι οποίοι αφορούν την ανάγκη να υπάρξουν διασφαλίσεις ότι δεν θα προκύψουν μαζικές εκποιήσεις ενυπόθηκων περιουσιών, τον καθορισμό ασφαλιστικών δικλείδων για να αποφευχθεί απότομη κατάρρευση των τιμών των ακινήτων και τη δημιουργία, εκ των προτέρων, νομοθετικού πλαισίου προστασίας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Η ΕΔΕΚ ζήτησε σειρά από στοιχεία στα οποία έχει στηριχθεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο και έχουν να κάνουν, μεταξύ άλλων, με την κατηγοριοποίηση των δανείων, με την ανάλυση των αναδιαρθρώσεων που έγιναν μέχρι σήμερα και με την αναλυτική επεξήγηση των υποθηκευμένων περιουσιών, στοιχεία τα οποία θεωρεί χρήσιμα για να μπορέσει να τεκμηριώσει τις τροποποιήσεις που προτίθεται να καταθέσει στη βάση των τριών αξόνων.

Στη δική τους συνάντηση με τους δύο Υπουργούς, οι Οικολόγοι ζήτησαν πρώτον, ριζική τροποποίηση του νομοσχεδίου, δεύτερον, ταυτόχρονη ψήφιση ολόκληρου του πλαισίου, που να περιλαμβάνει και την αφερεγγυότητα και την προστασία της πρώτης κατοικίας και τρίτον, συζήτηση για τον ορισμό του μη εξυπηρετούμενου δανείου. “Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο ως έχει δεν μπορεί επ` ουδενί να εγκριθεί από την Ολομέλεια της Βουλής” είπε ο ΓΓ των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, δήλωσε χθες ότι η Συμμαχία θα αναλάβει πρωτοβουλία για συνεργασία με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα της αντιπολίτευσης, με στόχο την κατάθεση κοινού εγγράφου τροπολογιών “για να προστατευθεί η πρώτη κατοικία, αλλά και τα δικαιώματα του πολίτη από την καταχρηστική άσκηση εξουσίας που επιχειρεί η Κυβέρνηση”.

Μαζική κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο προανήγγειλαν ΠΕΟ, ΔΕΟΚ και Κίνηση κατά των εκποιήσεων. Στην κινητοποίηση, η οποία αναμένεται ότι θα κορυφωθεί με μεγάλο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, θα συμμετάσχουν οι περίπου 20 οργανώσεις της πλατφόρμας “η κοινωνία αντιδρά και διεκδικεί”.