Συνεχίζονται οι επαφές της Τρόικας

Συνεχίζονται σήμερα, για τρίτη ημέρα, οι επαφές των πέντε συνολικά κλιμακίων της Τρόικας σε Υπουργείο Οικονομικών και Κεντρική Τράπεζα, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής της Κύπρου.

Στο Υπουργείο Οικονομικών,  κλιμάκια της Τρόικας θα έχουν  χωριστές συναντήσεις, με το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο και με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ στις 10.30 οι επικεφαλής των διεθνών πιστωτών θα συναντηθούν στο Γραφείο Προγραμματισμού με τον Πρόεδρο του Εθνικού Συμβούλιο Οικονομίας Χριστόφορο Πισσαρίδη.

Στις 12.00, θα έχουν συνάντηση με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Στις 3.00 το απόγευμα κλιμάκια θα συναντηθούν με αντιπροσωπεία του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ, καθώς και με το Τμήμα Οικονομικών Ερευνών της Τράπεζας Κύπρου.

Στην Κεντρική Τράπεζα, αντιπροσωπεία της Τρόικας θα εξετάσει το φλέγον θέμα των περιορισμών στην διακίνηση κεφαλαίων, ενώ στις 10.30 θα συναντηθεί με την Ανεξάρτητη Επιτροπή για το Μέλλον του Τραπεζικού Τομέα, η οποία πρόσφατα είχε παρουσιάσει την ενδιάμεση έκθεσή της.

Νωρίς το απόγευμα αντιπροσωπεία της Τρόικας θα συναντηθεί με τον Σύνδεσμο Εμπορικών Τραπεζών.

Επίσης, πέρα από τη συνάντηση με την Τρόικα, η Ανεξάρτητη Επιτροπή για το Μέλλον του Τραπεζικού Τομέα θα έχει συνάντηση με τον Σύνδεσμο Εμπορικών Τραπεζών, στις 8.30 το πρωί και στις 12.00 με αντιπροσωπεία της Τράπεζας Πειραιώς.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με  πληροφορίες , συνεχίζονται οι επαφές και η ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ της Τρόικας και του οίκου KPMG Λονδίνου, ο οποίος θα προβεί σε αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας Κύπρου, που αποτελεί το κλειδί για την έξοδο της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης.

Οι τεχνοκράτες του οίκου KPMG αναμένεται να λάβουν σήμερα κάποια νέα στοιχεία από την Κεντρική Τράπεζα και τις εμπορικές τράπεζες ούτως ώστε να τρέξουν κάποια από τα μοντέλα τους που επεξεργάζονται και τα οποία θα τους βοηθήσουν στην τελική αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας Κύπρου.

Το ερχόμενο Σάββατο, Τρόικα, Κεντρική Τράπεζα και Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να έχουν ενώπιον τους, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα προκαταρτικά στοιχεία για την αποτίμηση της Τράπεζας για να τα μελετήσουν. Στη συνάντηση, που θα γίνει στην Κεντρική Τράπεζα, αναμένεται να συμμετάσχει και ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Η KPMG αναμένεται να παραδώσει την τελική έκθεση αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας Κύπρου την ερχόμενη Δευτέρα, 22 Ιουλίου, έτσι ώστε να αρχίσει η διαδικασία υπολογισμού του υπόλοιπου ποσοστού των ανασφάλιστων καταθέσεων της Τράπεζας, από το 60% που παραμένει δεσμευμένο, που θα μετατραπεί σε μετοχές τάξης Α, πέρα του 37,5% των ανασφάλιστων καταθέσεων που έχει ήδη μετατραπεί σε μετοχές.